Аеродром во Дубаи / фото Бизниспро

Кога да чекате следен лет и кога да ги побарате парите назад: Откажувањето на летот може да биде главоболка

Доцнење на летот може да се случи поради голем број проблеми, како што се лошо време, недостаток на работници и слично. Меѓутоа, доколку се најдете во таква ситуација, советот е да преземете неколку важни чекори.

Во случај на откажување на лет, како што е наведено на веб-локацијата на авиокомпанија, на располагање ја имате следната опција, со која се воспоставуваат заеднички правила за компензација и помош на патниците во случај на одбиено качување и откажување или долго доцнење на летот.

Можете повторно да резервирате на следниот достапен лет на истата/слична рута или, во случај да нема достапни линии истиот или следниот ден, можете да организирате сопствено патување со друга авиокомпанија или друг соодветен начин на транспорт (на пр. воз, автобус). Поврзани разумни и соодветно документирани трошоци и расходи мора да се достават за надоместување на веб-страницата на авиокомпанијата. Од суштинско значење е да не заборавите да ги соберете и испратите сите валидни сметки и фактури поврзани со трошоците за таквото алтернативно патување (на пр. билет или гориво) или

Можете да ја откажете резервацијата и да побарате враќање на парите во форма на т.н кредит на вашата сметка за откажаниот лет, како и за повратниот лет на страницата на компанијата, доколку е применливо, или подоцна ќе можете да побарате враќање на оригиналниот начин на плаќање на местото на одржување во форма на таков кредит.

Доколку е применливо, во случај на пренасочување, ако времето на поаѓање на новиот лет е денот по првично планираното полетување на откажаниот лет, некои авиокомпании може да организираат бесплатно сместување во хотел и превоз од аеродромот до хотелот.

Во вториот случај, ако авиокомпанијата не е во можност да ви обезбеди таква грижа, може да ви ги надомести трошоците за оброци, хотелско сместување и превоз од аеродромот до хотелот.

Тие, исто така, забележуваат дека рефундирањето на трошоците за гореспоменатата помош е можно до оправдан износ и мора да биде поддржано со фактури.

За да се заштитите од неочекувани ситуации, еве што можете да направите.

Дознајте како да стигнете до авиокомпанијата. Ако телефонските линии се зафатени, тогаш можете да одите директно до аеродромот за да разговарате со агент за билети. Држете се до директните летови. Колку помалку летови за поврзување, толку е помала веројатноста да доцните. Се разбира, директните линии може да бидат поскапи, но во овој случај, со сета неизвесност на патувањето, ќе ви дојдат малку повеќе пари како осигурување од неочекувани доцнења или откажувања.

Размислете за купување патничко осигурување. Кредитната картичка веројатно ви нуди одредена заштита за откажани летови, па затоа би било добра идеја да ги платите вашите авионски билети со картичка. И ако имате патни трошоци кои не сакате да ги платите во случај на откажување или доцнење на летот, земете дополнително патничко осигурување за да ги покриете тие трошоци. Осигурувањето може многу да варира од она што всушност го покрива, затоа проверете двапати што може да покрие.

Можеби ќе ве интересира...

Пензиите преку оваа банка ќе станат достапни веќе в понеделник

BiznisPRO

Ново огромно поскапување на горивата: Бензинот поскапува за 3,50, а дизелот за 8,50 денари – еве колку чинат горивата сега

BiznisPRO

EКО ПАРТНЕРС:Повеќе од 9,1 милиони фарми во ЕУ се семејни

BiznisPRO