Меркатор купи уште еден синџир супермаркети

Компанијата Мекатор денеска го потпиша договорот за откуп на 100 отсто од акциите во Енгротус.

Со потпишувањето на овој договор започна постапката за добивање согласност од Агенцијата за заштита на пазарната конкуренција на Република Словенија (АВК), соопшти Меркатор.

Како што се наведува, спојувањето на Меркатор, во сопственост на Фортенова Груп и Енгротус, ќе ја зајакне пазарната позиција на двете компании.

„По пазарот Франка во Црна Гора, преземањето на Туш трговина е второ големо проширување на нашата продажна мрежа за кратко време, што дефинитивно го потврдува статусот на најсилниот домашен регионален трговски синџир во регионот и го докажува она што го најавивме кога се интегриравме. Меркатор влезе во мрежата на Фортенова Груп во 2021 година“, изјави Фабрис Перушко, член на Одборот на директори и главен извршен директор на Групацијата Фортенова.

Андраж Туш во име на продавачот Туш Холдинг и АХ Инвест 1 рече дека денеска потпишале договор за купопродажба на 100 отсто од акциите во компанијата Енгротуш д. за. за. без учество на аптека Туш која е во фаза на одвојување.

Можеби ќе ве интересира...

Се токми нова цена на горивата

BiznisPRO

Замрзнати цените на јајцата и оризот

BiznisPRO

ЕКСПЛОЗИВЕН РАСТ НА БИТКОИН: Најпопуларната крипто валута „скокна“ за 12,49 отсто, вредност над 32.000 евра

BiznisPRO