• септември 23, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Доаѓа време на финансиска неизвесност и задолженост со што се влегува во вртлог – Од едно место земате нов за да го исплатите долгот, за тоа во таа умешност најважно е пред себе да ја имате вистинската информација која ќе ве извести каде и колку сте задолжени

Доаѓа време на финансиска неизвесност и задолженост со што се влегува во вртлог – Од едно место земате нов за да го исплатите долгот, за тоа во таа умешност најважно е пред себе да ја имате вистинската информација која ќе ве извести каде и колку сте задолжени

Не трчајте од шалтер до шалтер, од банка до банка, од извршител до присилни наплаќачи и не нервирајте се ако морате да чекате само за една потврда за тоа дали, кому и колку должите.

Оваа реакција доаѓа од Македонското кредитно биро кое ги поседува извештаите за обврските на правните и физички лица за секоја од изминатите години. Верувале или не, само со еден клик или за неколку минути можете преку компјутер или на рака, да ја имате потврдата за вашите финансиски обврски, со целосно почитување на тајноста на податоците. Јас се уверив, проверете и вие!

Сите ние имаме потреба од дополнителни финансии и кредити за разни намени, па затоа, пред да ни се одобри кредитот, на секој од нас се бара потврда колку сме задолжени и дали се подмирени сите финансиски обврски во определен рок. Затоа и банките се најголеми и најчести корисници на овие систематизирани информации од Македонското кредитно биро. За ваша информација, во оваа група корисници на извештаите на Македонско кредитно биро се вбројуваат и финансиските друштва, телекомуникациските оператори, штедилниците, како и голем број компании од секторите за потрошувачки добра и малопродажба.

Истражувајќи, дојдов до информација дека Македонското кредитно биро – МКБ е првата и единствена институција од овој тип, која управува со единствен систем што врши собирање, обработување и размена на податоци за обврските на правните и физичките лица и која дава информации за задолженоста и редовноста во измирувањето на обврските. Базата на податоци се ажурира на дневно и месечно ниво во зависност од типот на податоците и нуди единствени можности за заштита од ризично работење.

Извештаите на МКБ кои се единствени на пазарот содржат податоци за задолженоста и редовноста во исполнувањето на обврските – по основ на кредити, жирантства, гаранции, акредитиви, заеми, платежни картички, лимити на трансакциски сметки, финансиски лизинг, осигурување, но и обврски по основ на даноци, телекомуникациски услуги, услуги од областа на енергетиката, комунални давачки, такси, придонеси, обврски по основ на користење на други услуги, како и податоци за блокада на трансакциска сметка во реално време, со детали за секоја блокада поединечно.

Анализирајќи го досегашното работење на оваа институција, ќе увидите дека во нејзиното работење се посветува значајно внимание на зголемување на веќе постоечката голема база на податоци за да се понудат нови квалитетни производи и услуги усогласени со најдобрите светски практики.

Овие времиња на светска економска и енергетска криза, ја разнишаа општата финансиска состојба во светот и донесоа несигурност и ризик во секојдневието на граѓаните и работењето на компаниите. Затоа, информациите кои се нудат преку оваа институција можат да му помогнат на секој поединец и компанија да не дојде до презадолжување и нарушување на ликвидноста во работењето. Да не оставаме сѐ на случајноста, туку навреме да ги спречиме непожелните финансиски состојби.

Денес со право може да се каже дека Македонско кредитно биро е веродостојна слика на нашиот личен и деловен карактер. Колку пати сте се посомневале дали деловниот партнер ќе ги плати преземените обврски. Во Кредитното биро знаат да кажат дека информациите за бонитетот на вашите идни деловни партнери се слика за личната лежерност, деловната ноншалантност и сериозност во сфаќањето на вашите деловни односи.

Како што велат во Македонското кредитно биро „Моќта на вистинската информација” – располагајте со вистинските информации и носете сигурни деловни одлуки.

Image by Freepik

Поврзани соддржини

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе легнат парите на пензионерските сметки

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе…

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика,…
Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Цените на ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 2,50 ден/лит,…
Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери

Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги…

Пелетите не се атрактивни за македонските граѓани откако нивната цена за вреќа…
Нова цена на горивата во Македонија

Нова цена на горивата во Македонија

Регулаторната комисија за енергетика денеска се очекува да ја определи новата цена…
ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН Македонија ја продолжува традицијата на донации за време на Новогодишните празници.…
Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната кредитна поддршка

Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити…

Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната…
Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Добиј дополнителен почетен кредит со секоја нова mSTART картичка и подготви се…
Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии – ова се датумите кога ќе легнат парите на сметките

Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии…

На седницата, на предлог на Министерството за труд и социјална политика е…
Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Министерството за транспорт и врски го објави јавниот повик за финансиска поддршка…
Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на млекопроизводството во земјата

Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на…

Бројот на молзни крави во земјава во текот на идните месеци ќе…
Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите…

АД ЕСМ на 19.12.2022година произведе 16.178 MWh електрична енергија, со што целосно…