Агробизнис

Агробизнис

МЗШВ: Информација до земјоделците дека во тек е аплицирањето за финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно производство од род 2023 година

BiznisPRO
Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги инфомира земјоделците, производители на пченица и јачмен дека во тек е аплицирањето за финансиска поддршка за складирање на...
АгробизнисСвет

Производството на вино е најниско во последните 60 години

BiznisPRO
Светското производство на вино во 2023 година се очекува да биде најниско во последните 60 години поради слабата култура на јужната хемисфера и некои производители...
АгробизнисТОП ВЕСТИ

Договорен фонд за загуба и штета: Помагање на луѓето загрозени од климатските промени

BiznisPRO
Преодниот комитет во рамките на Рамковната конвенција на ОН за климатски промени усвои на дводневен состанок во Абу Даби договор за „Фондот за загуби и...
АгробизнисТОП ВЕСТИ

Бачовски: Исплатени 58.9 милиони денари дополнителна поддршка за 1925 регистрирани земјоделци

BiznisPRO
Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој извести дека денеска ја реализирала исплатата на дополнителната државна помош од 20% за носители на земјоделски...
Агробизнис

МЗШВ: Историски најголем земјоделски буџет за 2023 година со цел обезбедност со храна и зголемено производство

BiznisPRO
Во услови на светска криза, со зголемен буџет за земјоделскиот сектор ја обезбедуваме сигурноста на населението дека храна ќе има доволно, преку зголемено производство. За...
Агробизнис

„Тиквеш“ и лозарите ја развиваат партнерската соработка со цел подобрување на продуктивноста во секторот

BiznisPRO
Во согласност со својата трајна определба и стратегија за градење и одржување долгорочни партнерски односи со лозарите, винарската визба „Тиквеш“, веднаш по завршувањето на годинешната...
Агробизнис

Презентирана новата земјоделска веб – платформа „Национална рурална мрежа“

BiznisPRO
Денеска во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство пред присутните земјоделски здруженија и професорите од агрономската фела, беше презинтарана новата платформа „Национална рурална...
Агробизнис

Се продолжува рокот за аплицирање за мерката за набавка на вештачки ѓубрива за есенската сеидба

BiznisPRO
Владата, на предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе Одлука со којашто се продолжува рокот за аплицирање за мерката за набавка на вештачки...
Агробизнис

МЗШВ: Преку новиот концепт за земјоделско осигурување решаваме уште еден децениски проблем на земјоделците

BiznisPRO
Новиот концепт за земјоделско осигурување на кој министерството работи нема цел да наметне нов трошок на земјоделците, туку напротив нуди решение за уште едно повеќе...