Мекдоналдс во Италија / фото Бизниспро

Мекдоналдс ги покачи цените, а потрошувачите со помали примања ГОТВАТ дома

Цените на Мекдоналдс пораснаа, па потрошувачите со пониски приходи јадат дома.

Некои Американци со пониски примања се оддалечуваат од Мекдоналдс и се одлучуваат да готват дома, изјави главниот финансиски директор на синџирот за брза храна на конференција за инвеститори.

„Тоа е предизвикувачко опкружување за потрошувачите“, рече Иан Борден, финансиски директор на Мекдоналдс, истакнувајќи дека многу потрошувачи се обидуваат да управуваат со инфлацијата, повисоките каматни стапки и намалените заштеди.

Јадењето надвор стана луксуз. Според февруарските податоци за инфлацијата во Индексот на трошоците на животот, цените на храната дома пораснале за 1 отсто во однос на претходната година, додека цените на рестораните лани пораснале за 4,5 отсто.

Но, сегашниот пораст на цените на рестораните го промени сценариото од пред една година, кога беше поевтино да се вечера надвор. Тогаш цените на рестораните поскапеа за 8,4 отсто, а на намирниците за 10,2 отсто на годишно ниво.

„Некои од тие потрошувачи само избираат почесто да јадат дома“, рече Борден.

За да ги врати овие клиенти, Борден рече дека Мекдоналдс им нуди повеќе пари за нивните пари, вклучувајќи пакети од 4 долари.

„Сакаме да бидеме сигурни дека потрошувачот знае што е достапно и очигледно мисли на нас кога го прави својот избор“, рече Борден.

Мекдоналдс се соочи и со финансиски проблеми на меѓународно ниво. На пример, еден синџир за брза храна забележа дека превирањата на Блискиот Исток влијаат на продажбата во регионот.

Продажбата на нејзиниот бизнис со лиценцирани пазари, чиј дел се повеќето нејзини локации на Блискиот Исток, се зголеми за само 0,7 отсто во последниот квартал, што е многу полошо од растот од повеќе од 4 отсто во Соединетите држави и другите меѓународни бизниси.

Без разлика дали купувачот купува намирници или јаде надвор, цените изгледаат подобро отколку што изгледаа во годините од почетокот на пандемијата. Според податоците на CPI, вкупната инфлација на храната се зголемува со најбавно темпо од мај 2021 година. Зголемувањето на цените во продавниците е на најниско ниво од јуни 2021 година, додека инфлацијата на храната во рестораните се зголеми за најмала сума од јули 2021 година.

Потрошувачите, исто така, се повлекоа од трошењето на синџирот со попусти Family Dollar, чија матична компанија во средата соопшти дека ќе затвори речиси 1.000 продавници.

Можеби ќе ве интересира...

Статистика на Еуроконтрол: Две нискобуџетни авиокомпании направија над 5000 летови во еден ден

BiznisPRO

Банката на Англија ја задржа референтната каматна стапка

BiznisPRO

На работ на колапс: Расте бројот на гладни

BiznisPRO