EКО ПАРТНЕРС:Повеќе од 9,1 милиони фарми во ЕУ се семејни

Статистички податоци покажуваат дека вкупната органска површина во ЕУ беше проценета на 15,9 милиони хектари во 2021 година, од 14,7 милиони хектари во 2020 година. Има брзо и нагло проширување во органските области во ЕУ: помеѓу 2012 и 2021 година има зголемување од 6,5 милиони хектари, што е еквивалентно на пораст од 68 %.

Франција има 2,8 милиони хектари површина искористена за органско земјоделско производство во 2021 година, што е највисока меѓу земјите на ЕУ. По неа следуваат Шпанија со 2,6 милиони хектари органска

површина, Италија со 2,2 милиони хектари и Германија со 1,6 милиони хектари.

Овие четири земји на ЕУ заедно сочинуваа речиси три петини од вкупната органска површина на ЕУ во 2021 година , Франција (17,4 %), Шпанија (16,6 %), Италија (13,7 %) и Германија (10,1 %).

Помеѓу 2012 и 2022 година, земјоделската површина што се користи за органско земјоделство се зголеми во речиси сите земји на ЕУ. Областа речиси четирикратно се зголеми во Португалија и Хрватска во овој период, што е најостри стапки на пораст во рамките на ЕУ. Исто така, брзо растеше во Франција (+169 %), а исто така се зголеми повеќе од двојно во Унгарија и Романија.

Повеќето од 9,1 милиони фарми во ЕУ се семејни и речиси шест од секои десет фарми (околу 57 %) биле управувани само од сопственикот и членовите на семејството. На дополнителни 36% од фармите, семејниот труд сочинува најмалку 50% од вкупната работна сила.

“Органската храна не е обичен тренд, туку одржлив систем кој одамна функционира во поголем дел од светот,допoлнително вклучени еко туризмот и агри туризмот овозможуваат директен финансиски импакт на локалните заедници, создавање на микро и фамилијарни бизниси, намалување на миграцијата и нови зелени работни места ,,посочија од Еко Партнерс

Можеби ќе ве интересира...

Русија и Кина ја надминаа планираната трговска размена

BiznisPRO

Wizz Air нуди до 25% попуст на летовите низ својата мрежа

BiznisPRO

„Прекумерниот девизен курс ги поскапи швајцарските стоки и услуги во странство“ Франкот најсилен во однос на еврото од 2015 година

BiznisPRO