ЕЦБ во минус за прв пат по 20 години

Европската централна банка ја забележа својата прва годишна загуба по 20 години во 2023 година, бидејќи за минатата година пријави загуба од 1,3 милијарди евра.

Банката забележа значителен трошок од камати на клучните обврски, додека приходите од камати од активата не го задржаа темпото, бидејќи многу каматни стапки имаат фиксни стапки или долги рочности.

Загубата ќе беше уште поголема доколку ЕЦБ не ја искористеше целата резерва за финансиски ризици од 6,6 милијарди евра минатата година. ЕЦБ на својата веб-страница објави дека очекува дополнителни загуби во следните неколку години кои нема да влијаат на „нејзината способност да води ефективна монетарна политика“ пред да се врати на одржлив профит.

Можеби ќе ве интересира...

Цената на нафтата расте, а вредноста на златото паѓа

BiznisPRO

Ниту Apple не можеше да ги спаси – Се затвораат продавнциите на германскиот ланец за продажба на компјутери, од работа испуштени 400 луѓе

BiznisPRO

Ќе го соборат ли рекордот: Цените на шеќерот во светот повторно пораснаа

BiznisPRO