Годишната стапка на инфлација во еврозоната во февруари беше потврдена на 2,6 отсто

Годишната стапка на инфлација во еврозоната падна во февруари од 2,8 во јануари на 2,6 отсто, во согласност со претходните прелиминарни проценки, објави Евростат на својата веб-страница.
Прехранбените производи, алкохолот и тутунот се зголемени за 3,9 отсто на годишно ниво, а на индустриските производи освен енергијата за 1,6 отсто и во двата случаи со побавно темпо од јануари.

Инфлацијата во услужниот сектор изнесува четири отсто, а енергенсите паднаа за 3,7 отсто.

Годишната стапка на базичната инфлација во еврозоната беше потврдена на 3,1 отсто, па сега е на најниско ниво од март 2022 година.
На месечна основа, цените во еврозоната во февруари пораснаа за 0,6 отсто. Годишната стапка на инфлација во Европската унија падна во февруари од 3,1 отсто во јануари на 2,8 отсто.

Најниска годишна стапка на инфлација во ЕУ во февруари е забележана во Летонија и Данска, по 0,6 отсто, Италија 0,8 отсто, а највисока во Романија 7,1 отсто, Хрватска 4,8 отсто, Естонија 4,4 отсто.

Можеби ќе ве интересира...

Колку ќе изнесува еврото, а колку доларот утре – Курсна листа за 16 февруари 2024

BiznisPRO

Овој вирус краде пари од банкомати – и е 99 отсто успешен

BiznisPRO

Во екот на војната: Во септември оваа држава не увезе ни литро руска нафта

BiznisPRO