Хрватска / фото Бизниспро

Хрватските ресторани се плашат пред сезона: Не можам да му платам на келнерот 3.000 евра

Ресторантите во Хрватска предупредуваат на бројни проблеми. Еден од нив е големиот недостиг од работници.

Одливот на квалитетни келнери во странство трае со години, а Ведран Јакоминиќ, претседател на угостителското здружение Кварнер и Истра, за N1 вели дека угостителите навремено предупредија за овој и за други проблеми со кои се соочуваат во деловното работење.

„За да ја разбереме ситуацијата, мора да се вратиме на влезот во Европската унија, кога луѓето почнаа да одат во странство за да работат во подобри услови и за повисоки плати. Предупредивме дека ќе дојде до овој одлив и дека ќе мора да увезуваме работна сила прво од блиските, а потоа и од далечните. За жал, тоа се случи“, вели Јакоминиќ.

Ресторантите, вели тој, постојано апелираат за подобри услови откако стапката на ДДВ во ресторанот е покачена на 25 отсто.
„Не можам да одлучам дека мојот келнер има плата од 3.000 евра, ако тоа не може да го следат моите деловни резултати. А за да го направиме тоа побаравме намалување на стапката на ДДВ во угостителството бидејќи е највисока во ЕУ, промена на даночните стапки на платите, легализација на бакшишите, регулирање на привремените и повремените работа, работни ваучери… цела низа начини кои би можеле да му помогнат на некој што сака да работи да му овозможи да работи легално“, вели угостителот, пишува Н1.

Можеби ќе ве интересира...

По 11 години: Зголемен кредитен рејтинг

BiznisPRO

Во Црна Гора планираат да ја вратат работната недела во текот на сезоната

BiznisPRO

Албанската влада одлучи: Ќе ја легализираме марихуаната за медицински цели

BiznisPRO