ИНВЕСТИЦИИ ОД 88 МИЛИЈАРДИ ЕВРА Технолошкиот гигант гради фабрика за чипови во Германија

Американскиот технолошки гигант Интел најави дека ќе изгради голем комплекс за производство на чипови во Германија.

Најавено е дека ова е прва фаза од планираните инвестиции во Европа, кои во следните десет години треба да достигнат 88 милијарди долари.

Првата фаза предвидува 33 милијарди евра инвестиции, вклучително и 17 милијарди евра за фабрики во Германија, кои треба да ја задоволат растечката побарувачка за чипови за компјутери, автомобили, паметни телефони и други уреди и да ја намалат зависноста на Европа од азиските добавувачи на долг рок.

Изградбата на две фабрики во Магдебург, Германија, ќе отвори 7.000 работни места во градежништвото, 3.000 постојани работни места за сопствени потреби и уште десетици илјади работни места со добавувачи и партнери, се вели во извештајот.

Дополнителни 12 милијарди евра ќе бидат инвестирани во погони во Ирска, што вкупните инвестиции на Интел во таа земја-членка на ЕУ ќе им донесе повеќе од 30 милијарди евра.

Интел преговара и со Италија, за потенцијална инвестиција до 4,5 милијарди евра во инженерски центар за поддршка на производството на чипови, кои планираат да го отворат меѓу 2025 и 2027 година.

Во Франција, Интел планира да го изгради својот нов европски истражувачки центар, кој ќе отвори 1.000 нови високотехнолошки работни места.

Изборот падна на тие локации откако некои влади во ЕУ, вклучително и италијанската, на американскиот гигант му понудија големи стимулации за да ги привлечат неговите инвестиции.

Можеби ќе ве интересира...

„Шпанија остана без брашно, Германија без масло“: Украина им обезбедува половина од потребите за храна, полиците се сериозно празни

BiznisPRO

Русија и Кина ја надминаа планираната трговска размена

BiznisPRO

PayPal отпушта уште 2.500 вработени поради зголемената конкуренција

BiznisPRO