Корпоративните одбори повеќе не се само за извршни директори „Назначувањето жена за шеф може да ја зголеми цената на акциите на компанијата“

Жените сочинуваат половина од човештвото, и разумно е репрезентативните институции како што се корпоративните одбори да го рефлектираат тоа.

Во 2022 година, Европскиот парламент одлучи дека најмалку 40 отсто од неизвршните директори во компаниите со повеќе од 250 вработени треба да бидат жени до 2026 година.

Британските компании FTSE 350 го достигнаа тоа ниво во просек минатата година. Јапонија, каде што само 18 отсто од директорите се жени, неодамна им порача на големите компании да достигнат 30 отсто до 2030 година.

Американската уставна аверзија кон квотите ги осудува сличните напори. Но, нејзиниот регулатор на пазарот сака компаниите да обелоденат статистика за различноста, што би можело да ги засрами некои да преземат акција.

Годишниот „индекс на стаклен таван“, кој ги рангира членките на ОЕЦД според десет индикатори за зајакнување на жените на работното место (а може да се најде на economist.com/glassceiling), покажува дека сето ова има ефект.

Во клуб на претежно богати земји, уделот на жените во корпоративни директорски места достигна 33 проценти во 2023 година, што е рекорд на сите времиња (види графикон). Во Франција, Нов Зеланд и Норвешка, турка 50 проценти.

Има ли деловен случај за повеќе женски табли, но и морален? Прашањето го поставува магазинот Економист. Во 2020 година, консултантите во McKinsey открија дека компаниите на врвот по полова разновидност на одборот имаат 25 проценти поголема веројатност да го надминат просекот во индустријата отколку оние на дното.

Назначувањето жена за шеф може да ја зголеми цената на акциите на компанијата
Истражувањата покажаа дека назначувањето жена за шеф може да ги зголеми цените на акциите на компанијата и односот цена-заработка (иако не и нејзиниот поврат на средствата).

Сепак, толку многу фактори влијаат на профитабилноста на фирмата што докажувањето на причинско-последична врска помеѓу застапеноста и перформансите е речиси невозможно; компаниите кои работат добро поради други причини може да го имаат луксузот да обрнат внимание и на работи како различноста, на пример.

Жените подобро се подготвуваат за состаноците на одборот
Наместо тоа, Маргарет Виерсема од Универзитетот во Калифорнија, Ирвин и Мари Луиз Морс од „Копенхаген бизнис школа“ интервјуираа директори на 200 големи компании во Европа и Америка.

Откриле дека жените се постојано подобро подготвени за состаноците на одборот, имале подобри стапки на присуство и биле поспремни да поставуваат проникливи прашања. Со други зборови, режисерките „поставуваат повисоки стандарди и го ублажуваат проблемот со групното размислување“. Тоа треба да биде благодет за корпоративното управување.

Можеби ќе ве интересира...

Значително пораснале трошоците за градење – пораснале трошоците за вработените, но има голем пад кај градежните материјали

BiznisPRO

Како се произведуваат соларните панели? – Еве за колку време се враќа инвестицијата од 6.000 евра во фотоволтаици

BiznisPRO

„Не трупајте бензин и храна, се’ ќе има биде доволно“: Претседателот на Светска банка апелира до граѓаните ширум светот

BiznisPRO