„МОРГАН СТЕНЛИ“: Цените на нафтата може нагло да пораснат и да изненадат

ИНВЕСТИЦИСКАТА банка „Морган Стенли“ предупредува дека цената на нафтата годинава би можела да порасне повеќе отколку што некој очекува.

Како што пренесува угледниот портал „Оилпрајс“, цените на црното злато се зголемуваат во последните неколку недели, но овој тренд не е особено голем. Сепак, како што предвидува нафтениот стратег на Морган Стенли, Мартин Ратс, ова може да се промени подоцна во текот на годината. Всушност, цените би можеле толку нагло да пораснат што некои би можеле да изненадат. Тој наведува дека постои став дека растот на побарувачката на нафта годинава може да го задоволат производителите кои не се членки на ОПЕК, но количините што ги нудат не растат. Не се зголемуваат ниту залихите, што значи дека значително ќе се намалат во летниот период кога побарувачката расте.

Можеби ќе ве интересира...

Запре производството на нафта во рафинеријата на најголемото нафтено поле во Либија

BiznisPRO

Утврдени нови цени на горивата

BiznisPRO

Одлична вест: Значително поевтинуваат горивата

BiznisPRO