Најбарани се ѕидарите, келнерите и столарите: Хрватска е се поатрактивна дестинација за странски работници

Хрватска станува се поатрактивна дестинација за граѓаните на таканаречените трети земји, најмногу за граѓаните на Македонија, БиХ и Србија, кои во голем број го надополнуваат недостатокот на домашна работна сила во неколку клучни области на хрватската економија, главно во туризмот, угостителството. и градежништвото.

Додека хрватските граѓани, по влезот на Хрватска во Европската унија (ЕУ), од 2013 година, масовно емигрираат во земјите од Западна Европа во потрага по подобри услови за живот и повисоки приходи од работа, во Хрватска се повеќе се издаваат работни дозволи. добиени од државјани на таканаречените трети земји, односно од земји кои не се членки на ЕУ.

Минатата година беше рекордна во Хрватска по бројот на издадени дозволи за престој и работа за странски работници, а според податоците на хрватското Министерство за внатрешни работи (МВП), најголем дел од нив се издадени на државјани на Босна и Херцеговина, а потоа Србија, Непал, Северна Македонија и Косово.

Откако Хрватска стана полноправна членка на Шенген зоната и на еврозоната на 1 јануари оваа година, за странските граѓани стана уште поатрактивна работа и престој, што им го олеснува заминувањето во поразвиените земји на ЕУ.

Можеби ќе ве интересира...

Парното поскапува за 4.5%

BiznisPRO

АКО СТЕ ГО ПОМИНАЛЕ РАБОТНИОТ ЖИВОТ ВО ГЕРМАНИЈА, ЕВЕ КОЛКУ ЌЕ БИДЕ ВАШАТА ПЕНЗИЈА: За 1200 евра пензија треба да работите 40 години и да имате плата со сума

BiznisPRO

Падна одлука: Едни горива поскапуваат, други поевтинуваат

BiznisPRO