Потпретседателката на ЕИБ Павлова ја поздрави посветеноста на лидерите од Западен Балкан за забрзување на енергетската безбедност и ја потврди поддршката на банката за зелената транзиција на регионот на Самитот на Берлинскиот процес

За време на Самитот за Западен Балкан на Берлинскиот процес во 2022 година, Лилјана Павлова, потпретседателка на Европската инвестициска банка (ЕИБ), ја потврди поддршката на банката на ЕУ за зелената транзиција и енергетската безбедност на регионот. Под својата нова посветена структура ЕИБ Глобално, банката ја зголемува финансиската и техничката поддршка за да му помогне на регионот да напредува со Зелената агенда, да изврши диверзификација на својата енергетска мешавина и да ја зголеми отпорноста на климатските промени. Осврнувајќи се на енергетскиот пакет за Западен Балкан што неодамна го објави претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, потпретседателката Павлова го истакна ова како јасен доказ за солидарноста на ЕУ со регионот.

„Диверзификацијата на енергетскиот микс и зголемувањето на отпорноста на регионот на климатските промени ќе донесе големи придобивки за граѓаните. Како банка на ЕУ, ЕИБ ќе ве придружува во текот на ова патување. Во срцето на овие напори ќе ја ставиме нашата сеопфатна мешавина на заеми, мешање и советодавни услуги. Како и секогаш, ќе го направиме ова заедно со партнерите и пристапот на Тим Европа за спроведување на Економскиот и инвестицискиот план на Европската унија“, рече таа.

Во тесна соработка со Европската комисија и другите партнери на Тим Европа, ЕИБ Глобално активно работи на развој на голем број инвестиции во обновлива енергија во регионот, какви што се паркот со ветерници во Влашиќ и соларната централа во Обилиќ. Во исто време, банката развива иновативен финансиски инструмент за регионот за поттикнување на почиста енергија, климатска адаптација и зелен технолошки развој, како и за стимулирање на инвестициите на приватниот сектор во зелената и дигиталната транзиција.

„Конкретно, ќе работиме со вас на обновливата енергија, за да го искористиме значителниот потенцијал за ветерна и соларна енергија во регионот. Ќе ви помогнеме да остварите поефективни инвестиции во електричните мрежи и инфраструктурата за складирање. Покрај тоа, можете да сметате на ЕИБ да се погрижи дека енергетската ефикасност е составен дел од сите наши инвестиции во транспортот, урбаниот развој, домувањето, управувањето со отпад или развојот на приватниот сектор.“ – подвлече потпретседателката Павлова.

Во 2022 година, ЕИБ Глобално обезбеди осум технички грантови во износ од над 8 милиони евра во рамките на нејзината Иницијатива за економска отпорност за проекти за енергетска ефикасност во Западен Балкан, вклучително и проектот за социјални станови во Тирана и системот за централно греење во Приштина. Банката на ЕУ ќе продолжи да ја зајакнува енергетската безбедност, регионалната соработка и поврзаноста кои се во суштината на Берлинскиот процес и дел од заложбите што ги поддржаа лидерите од Западен Балкан на самитот.

„Брзината и прецизноста со која ќе ги имплементирате договорите што ги постигнавте на овој самит денес за енергијата и зелена транзицијата, како и за поголемата мобилност за подобрување на вашиот заеднички регионален пазар, ќе одреди колку брзо може да се остварат придобивки за вашите граѓани.“ – заклучи потпретседателката на ЕИБ.
Од 2009 година, ЕИБ инвестираше 9,5 милијарди евра во Западен Балкан, придонесувајќи за развојот на виталната инфраструктура, растот на приватниот сектор, како и побезбедна и разновидна енергетска мрежа.

Можеби ќе ве интересира...

ПАДНА ОДЛУКА – РКЕ: Ново поевтинување на горивата – Објавени новите цени

BiznisPRO

Соработка ССК и „Генерали Инвестментс“: Како вашите пари да работат за вас

BiznisPRO

Позначајни движења кај останатите финансиски институции (ОФИ): четврт квартал на 2023 година

BiznisPRO