Повторно промени: Пензиониран на 67 години?

Стандардната возраст за пензионирање во Германија постепено се зголемува од 65 на 67 години.

Во исто време се вжештува дискусијата за уште подоцнежно пензионирање, пишуваат германските медиуми.

Стандардната старосна граница од 65 години не важи од 2012 година. Оттогаш старосната граница за пензионирање се зголемува за еден месец годишно.

Во моментов старосната граница за пензионирање е 65 години и 11 месеци. Оваа граница важи за родените 1957 година, а од следната година старосната граница ќе биде зголемена за два месеци.

Во 2031 година стандардната старосна граница за пензионирање од 67 години ќе важи за сите нови пензионери.

Кој бара зголемување на старосната граница за пензионирање?
Професорката по економија Вероника Грим неодамна привлече големо внимание од германскиот совет на економски експерти со барање за дополнително зголемување на старосната граница за пензионирање.

Носителот на столот на Универзитетот во Ерланген-Нирнберг предлага математички да се подели секоја година од дополнителниот статистички животен век.

Таа не е единствената со оваа идеја. Истиот модел пред неколку години го промовираше долгогодишниот директор на Институтот за социјално право и социјална политика Макс Планк, професор Аксел Борш-Супан.

Зошто да се зголеми старосната граница за пензионирање?
За актуелното барање за пензионирање по 67 години се дадени истите аргументи кои тогашните владејачки партии ЦДУ/ЦСУ и СПД ги оправдаа со воведување пензија од 67 години во 2007 година.

Владата го оправдува овој потег со намалениот број на деца родени во Германија во последните децении.

Во времето на таканаречениот „бејби бум“ во средината на 1960-тите, бројот на раѓања беше приближно двојно поголем од сега.

Последица на тоа е што се помалку се уплаќаат придонеси во пензискиот систем.

Друга причина: се зголемува животниот век, а со тоа и бројот на години во кои луѓето во Германија добиваат пензија.

Во 1960 година, мажите во старите сојузни држави добиваа пензија 9,6 години. Во 2021 година тој број изнесуваше 18,8 години. Што се однесува до жените, должината на пензионирањето е повеќе од двојно зголемена во истиот период, од 10,6 на 22,1 година.

Научниците очекуваат дополнително зголемување на животниот век во Германија во наредните децении.

Кои се шансите за законско зголемување на старосната граница за пензионирање?
Иако економистите, а особено здруженијата на работодавачи, постојано бараат дополнително зголемување на старосната граница за пензионирање, ова барање не е поддржано од политичарите.

Канцеларот Олаф Шолц го повтори ставот на целата СПД: возраста за пензионирање не треба да се зголемува над 67 години.

И во другите партии, тешко дека има истакнати претставници кои генерално повикуваат на подоцнежно пензионирање.

Во минатите изборни програми имаше барања за пензиска флексибилност, но не и за зголемување на старосната граница за пензионирање.

Колку години имаат просечните нови пензионери?
Иако стандардната возраст за пензионирање моментално е под 66 години, луѓето во Германија во просек се пензионираат многу порано.

Неодамна, просечната возраст на новопензионираните пензионери беше 64,4 години, што значи околу година и пол помалку од стандардната старосна граница. Ова не ги вклучува инвалидските пензии.

Поточно, тоа е, меѓу другото, пензијата за долгорочно осигуреници, позната и како „пензија стара 63 години“, која ја турка просечната возраст надолу.

Вработените можат да се пензионираат предвреме доколку имаат уплатено во пензискиот фонд најмалку 35 години.

Секој што придонел најмалку 45 години не мора да зема никакви одбитоци.

Оние кои платиле помалку и сакаат да одат предвремена пензија ќе добијат пониска пензија, пишуваат германските медиуми.

Можеби ќе ве интересира...

Не е виден од април 2022 година: Биткоинот над 45.000 долари

BiznisPRO

Во изградба е најголемиот соларен парк на Балканот

BiznisPRO

За 13 минути заработува повеќе отколку што просечниот човек заработува во текот на животот

BiznisPRO