Проблемите со снабдувањето во Европа би можеле да продолжат во 2023 година, предупреди ММФ

Прекините во снабдувањето однесоа дел од економскиот раст на еврозоната минатата година и може да продолжат во 2023 година поради пандемијата, што претставува тест за Европската централна банка, предупреди Меѓународниот монетарен фонд.

„Изгледите за долгорочни проблеми со понудата претставуваат предизвици за креаторите на монетарната политика“, се вели во извештајот на заемодавачот со седиште во Вашингтон.

„Одржувањето на среднорочните инфлациски очекувања стабилни и покрај минливите скокови на инфлацијата, вклучително и поради прекините во снабдувањето и зголемените цени на енергијата, е од клучно значење“.

Во блог пост во кој се сумираат наодите од студијата, директорката на ММФ Кристалина Георгиева и авторите Оја Селасун и Алфред Камер рекоа дека шоковите од страната на понудата се главно привремени и дека платите веројатно ќе се зголемат само умерено.

Поради оваа причина, одлуката на ЕЦБ да одржува адаптивна монетарна политика додека инфлацијата не биде поставена на среднорочна цел од 2% – од повеќе од 5% во моментот – има смисла, велат тие.

Недостигот на работна сила и компоненти, прекините на транспортот и блокадите ја погодија глобалната економија откако избувна кризата со коронавирус. Бидејќи некои од најакутните тешкотии почнуваат да се намалуваат како што паѓаат случаите и многу земји ги олеснуваат ограничувањата, ММФ предупредува дека новите мутации, слични на „омикрон“, ризикуваат дополнително нарушување.

Ограничувањата на понудата го намалија економскиот раст во еврозоната за 20 процентни поени во 2021 година, намалувајќи го производството за 6%. Тие, исто така, ја поттикнаа инфлацијата, генерирајќи околу половина од зголемувањето на цените на производителите, без трошоците за енергија, според ММФ.

Организацијата повика на регулаторни мерки за забрзување на лиценцирањето и логистиката. Владите можат да се потпрат и на фискалната политика, но мора да одлучат каде да ги насочат трошоците за да избегнат понатамошни зголемувања на цените.

Можеби ќе ве интересира...

Цените се повисоки, а парите се помали: Во Германија се забележани огромни поскапувања

BiznisPRO

Убави вести за работниците, нов голем скок на минималната плата: Месечните примања ќе им пораснат за над 2.000 денари веќе од следниот месец

BiznisPRO

Стоп за казината до училиштата – Донесен нов закон со кој автомат клубовите и другите игри на среќа ќе мора да бидат на растојание на 500 метри од училиштата

BiznisPRO