Пукна од баричките во рудникот: Откриен е најголемиот проток на природен водороден гас

Геолозите го измериле најголемиот природен проток на водород во албанскиот рудник за хром. Водородниот гас блика од баричките во рудникот.

Геолозите го измериле најголемиот природен проток на водород во албанскиот рудник за хром. Водородниот гас блика од баричките во рудникот.

Во моментов, водородот се добива со негово собирање кога ќе се ослободи при екстракција на природен гас. Може да се произведува и преку различни процеси, од кои многу вклучуваат ослободување на стакленички гасови. Подобар пристап би бил експлоатација на природни резервати како онаа под рудникот Булќиза во Албанија.

Претходните истражувања покажаа дека под рудникот се наоѓа огромен резервоар на водород и дека тој настанал кога дел од Земјината кора се поместил пред милион години. Формиран е појас од карпести почви познат како офиолит. Неколку такви офиолити се пронајдени низ светот, а се верува дека повеќето содржат резерви на водород.

Во новата студија, истражувачите одговориле на извештаите за големи количини на водород што истекуваат од рудникот. Пријавени се неколку експлозии. Беа измерени истекувањата на неколку локации и беше проценето вкупното количество на ослободен водород – мерењата покажаа дека од рудникот се испуштаат околу 200 тони секоја година, што е најголем природен проток досега.

Истражувачите велат дека е потребна нова технологија за искористување на таквите резервоари за производство на огромни количества водород на чист и економичен начин, потенцијално намалувајќи ја зависноста од јаглеродни горива.

Можеби ќе ве интересира...

ЦЕНИТЕ НА ДИЗЕЛОТ НА БЕРЗАТА ПОРАДИ КРИЗАТА ВО ЦРВЕНО МОРЕ: Фјучерсите поскапеа за 15 отсто за еден месец

BiznisPRO

Значителен пад на цената на нафтата на светските берзи, доларот зајакнува

BiznisPRO

Цените на нафтата благо паднаа минатата недела

BiznisPRO