Се враќа дневната евтина тарифа на струјата

Регулаторната комисија прави анализи дали е возможно да се врати евтината тарифа во текот на денот.

Зголеменото производство на електрична енергија во 2023 година навестува враќање на евтината тарифа на струја.

Од 1 јули македонските граѓани повторно би можеле да користат евтина струја и во текот на денот, во периодот од 14 до 16 часот.

Дополнителен мотив за враќање на дневната евтина тарифа веќе од јули, кога ќе се прават пресметките, е и дека има голем број изградени фотоволтаични централи, најголем дел на компании кои ги поставија на своите кровови и кои што немаат потреба да купуваат ниту на слободен пазар и на регулиран пазар и најголем дел си ги обезбедуваат потребите од фотовалтаиците.

Потрошувачката на домаќинствата е намалена за 14 отсто благодарение на благата зима оваа година покажаа последните пресметки на регулаторите.

Можеби ќе ве интересира...

„ГИ ПОЧИТУВАМЕ ЕВРОПСКИТЕ КЛИЕНТИ“: Гаспром продолжува со редовна испорака на гас

Бизнис про

Ограничен е извозот на сончогледовото масло до 31 мај

Бизнис про

Новогодишна понуда на А1

Бизнис про