Статистика пресмета намалување на невработеноста

Државниот завод за статистика(ДЗС) објави дека стапката на неработеност е 15.7 отсто.

Лани активното население во државава броело 943.004 луѓе, од кои вработени се 795.087, а 147.917 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 56.0, стапката на вработеност 47.2.

Ако во 2020 година имало 94.614 невработени мажи, лани без работа биле 92.880 мажи. Во 2020 година без работа биле 61.335 жени, а минатата година 55.036. Власта цели кон тоа невработеноста да ја сведе на едноцифрена бројка.

Можеби ќе ве интересира...

Поскапува дизелот за два денари по литар, сега ќе изнесува 109,5 денари

BiznisPRO

Раст на зелените кредити за 55% во изминатите две и пол години, но сè уште е ниска застапеноста во вкупните кредити

BiznisPRO

Најуспешната конференција “Чувари на мудроста” за професионален развој и мотивација на малдите луѓе годинава во ново, освежено издание

BiznisPRO