Светска банка: Расте јазот меѓу богатите и сиромашните земји

Во повеќе од половина од 75-те најсиромашни земји во светот, и покрај нивниот важен потенцијал во суровини и активно младо население, БДП по глава на жител во 2023/2024 година. расте побавно отколку во богатите земји, што ја зголемува нееднаквоста, објави Светска банка.

За една третина од овие земји, БДП по глава на жител сега е понизок отколку пред пандемијата на Ковид-19 – се вели во извештајот што Светската банка го објави денеска за земјите што би можеле да имаат корист од подароци или заеми од Меѓународната асоцијација за развој (ИДА). филијала на Светска банка под поволни услови.

„Босостојбата на тие земји е неопходна за долгорочен просперитет на светот. Трите економски сили на денешницата – Кина, Индија и Јужна Кореја беа земјите кои профитираа од заемите од ИДА“, потсети главниот економист на Светска банка, Индермит Гил во изјавата.

Тој рече дека сите три земји напредувале, ја искоренале екстремната сиромаштија и ги подобриле условите за живот.

Земјите финансирани од ИДА денес имаат потенцијал да го сторат истото со меѓународна помош, додаде тој.

Во некои земји ситуацијата е уште покритична со степенот на екстремна сиромаштија осум пати повисок од светскиот просек. Речиси 25 отсто од населението во тие земји живее со помалку од 2,15 долари на ден, а 90 отсто од луѓето кои се соочуваат со глад или неухранетост во светот се концентрирани во тие земји, кои главно се наоѓаат во субсахарска Африка, како и во Источна или Јужна Азија.

Извештајот предлага да се зајакне придонесот на меѓународните финансиски институции да им помогнат и да соработуваат во врска со главните светски прашања како што е затоплувањето на климата што особено ги погодува тие земји, како и значително зголемување на финансиската поддршка.

Помошта за земјите во развој, особено оние кои моментално се во должничка криза или се изложени на ризик да паднат во неа, ќе биде меѓу главните теми на годишните состаноци на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка во Вашингтон оваа недела.

Можеби ќе ве интересира...

Американските берзи забележаа голем скок бидејќи цените на нафтата паднаа

BiznisPRO

Бизнисот, науката и „Еразмус за млади претприемачи“ се обединуваат за  зајакнување на претприемачки екосистем

BiznisPRO

Треба ли да се посети менувачница утре? – Курсна листа за 6-ти мај 2024

BiznisPRO