Златото на ново највисоко ниво на сите времиња

Цените на златото денеска се искачија над 2.200 долари за унца до ново највисоко ниво на сите времиња.

Експертите наведуваат дека на трендот на поскапување на златото не му се гледа крај и дека тие годинава би можеле дополнително да се зголемат.

Централните банки продолжуваат да купуваат златни шипки во рекордни количини, пренесува CNN (CNBC).

Светските цени на златото би можеле да скокнат до 2.300 долари за унца во втората половина на 2024 година, особено поради очекувањата дека американската централна банка FED би можела да ги намали каматните стапки во тој период, според Сити Акаш Доши, експерт во агенцијата за истражување.

Кога каматните стапки паѓаат, златото станува сè попривлечно во споредба со средствата со фиксен доход, како што се обврзниците, кои даваат пониски приноси во периоди на ниски каматни стапки.

Покрај тоа, за многумина златото претставува безбедно засолниште за средства во период на геополитички несигурности и кризи. Најголеми купувачи на злато во 2023 година беа централните банки на Кина, Полска и Сингапур.

Можеби ќе ве интересира...

Раст на индексите на светските берзи: Се очекува пад на каматните стапки

BiznisPRO

ЦЕНАТА МИРУВА: Нафтата остана под 84 долари на светскиот пазар

BiznisPRO

Какаото стана поскапо од бакарот

BiznisPRO