„2023 година е најдобрата година во историјата за руските банки“

Најдобрата година досега за руските банки, профитот се зголеми и покрај санкциите на Западот врз економијата.

Ова го објави во вторникот весникот Ведомости, повикувајќи се на податоци од централната банка, пренесува Seebiz.

Според извештајот, кумулативниот профит на банкарскиот сектор на земјата надмина три трилиони рубљи (32,7 милијарди долари) во 11-те месеци од 2023 година. Се очекува банките да остварат рекордни 3,3 трилиони рубљи до крајот на годината.

Сите клучни области на банкарскиот бизнис пораснаа брзо: кредитното портфолио на кредитори се зголеми за повеќе од 20% во периодот од јануари до ноември, хипотекарните кредити за 30,3%, а потрошувачките кредити за 16%. Дополнително, депозитите на компаниите се зголемени за 15,3%, а депозитите на домаќинствата за 20,4%. За споредба, во 2021 година, „референтната“ година за секторот, хипотекарните и портфолио компаниите пораснаа побавно: за 26,4% и 14,8%, соодветно, додека депозитите на домаќинствата пораснаа за само 5,7%.

Експертите забележуваат дека профитот на банките расте во услови на општо закрепнување на економијата на земјата по големиот пад претрпен поради санкциите на Западот поради Украина минатата година. За трендот придонесоа и релативно ниските каматни стапки во првата половина од годината (на пример, 7,5% во средината на летото).

И покрај неодамнешното поместување на регулаторот кон построга монетарна политика, што ја турна основната стапка на 16% претходно овој месец, експертите забележуваат дека нето каматната маржа на банкарскиот сектор остана висока на 4,8%. Ова беше постигнато со намалување на трошоците за финансирање во споредба со 2022 година кога банките наеднаш ги зголемија каматните стапки на депозитите на 20%.

Значаен придонес во добивката имаше и ревалоризацијата на валутата, при што девизните средства и обврски во билансите на банките во рубљи се зголемени во однос на минатата година. Во меѓувреме, повеќето експерти предупредуваат дека резултатите од следната година веројатно ќе бидат помалку ѕвездени бидејќи високите каматни стапки тежат врз профитот на банките.

Можеби ќе ве интересира...

Убава вест: Доаѓа големо намалување на цените на горивата, еве ги новите цени

BiznisPRO

Нова цена на горивата – РКЕ пред одлука

BiznisPRO

Пресврт: Пелети сега се продаваат и за 230 денари од вреќа, но никој не ги купува

BiznisPRO