Америка во неволја: „Потрошија многу пари“

Извршниот директор на најголемата американска банка, JP Morgan Chase, Џејми Дајмон денеска предупреди на високиот фискален дефицит на Соединетите Американски Држави и го повика Вашингтон да не го игнорира ова прашање.

„Америка потроши многу пари. За време на Ковид и пост-Ковид, нашиот дефицит сега е на шест проценти од БДП. Тоа е многу, но очигледно го поттикнува растот“, рече Димон во интервју за Sky News.

Според неговите зборови, САД треба повеќе да се фокусираат на прашањето за сопствениот фискален дефицит, што е исто така важно за целиот свет.

„Секоја земја може да позајмува пари и да започне одреден раст, но тоа не секогаш води до добар раст“, ​​рече Димон, според CNBC.

Ако продолжи да се игнорира прашањето за високиот фискален дефицит на Соединетите Американски Држави, веројатно проблемите ќе бидат „многу понепријатни“ отколку ако проблемот беше решен на почетокот, заклучи шефот на банката JP Morgan Chase.

Можеби ќе ве интересира...

Американ ерлајнс купува 260 нови авиони од Боинг, Ербас и Ембраер поради зголемената побарувачка

BiznisPRO

Од 2024 година нови правила за пензионирање во Србија: Жените ќе мора да работат подолго, има два начини да го избегнат тоа

BiznisPRO

Производството во Кина се шири

BiznisPRO