Американската агенција го намали кредитниот рејтинг на Русија, и сега е чекор поблиску до банкрот

Американската агенција за кредитен рејтинг „S&P Global Ratings“ денеска го намали рејтингот на Русија на „CCC-“ (лоша кредитна способност, многу висок кредитен ризик). Тие се однесуваат на санкциите на Западот наметнати на Москва поради инвазијата на Украина, што според агенцијата го зголемува ризикот од неисполнување на обврските.

– Намалувањето на рејтингот уследи по наметнувањето мерки за кои веруваме дека веројатно значително ќе го зголемат ризикот од неплаќање – наведува „S&P Global Ratings“.

– Меѓу нив се и контролата на капиталот воведена од властите, чија цел е да се заштити рубљата од влијанието на строгите економски санкции, притоа да се зачуваат преостанатите употребливи резерви.

Можеби ќе ве интересира...

Пазарите продолжуваат да дивеат: Цената на гасот во Европа е 1.800 долари за илјада кубни метри

Бизнис про

Британија забрани извоз на луксузни стоки во Русија и воведува нови увозни давачки

Бизнис про

ЛЕКЦИЈА НА БИЛ ГЕЈТС: Испрати моќна порака до сите менаџери во две реченици

Бизнис про