БАРААТ ПОГОЛЕМИ ПЛАТИ: Илјадници вработени во банките ширум Шпанија излегоа на штрајк

Илјадници вработени во банките ширум Шпанија излегоа на штрајк барајќи зголемување на платите откако големите кредитори како Сантандер остварија рекорден профит минатата година.

Синдикатот CCOO соопшти дека 75,8 отсто од околу 80.000 банкарски персонал во земјата излегоа на штрајк, додека шпанската банкарска асоцијација АЕБ соопшти дека четвртина од вработените учествувале.

Водечките синдикати сега бараат зголемување на минималната плата од 13 отсто во текот на тригодишниот период од 2024 година, откако претходно бараа зголемување меѓу 17 и 23 отсто.

Шпанските банки се согласија да ги зголемат платите на вработените за 4,5 отсто во 2023 година, но тоа само делумно ја компензира загубата на куповна моќ предизвикана од високата инфлација.

Можеби ќе ве интересира...

На секој што го поминал работниот век овде му паднала секирата во мед: Чистачка во Виена може да смета на пензија од 1.300 евра месечно

BiznisPRO

Германија заврши во рецесија во 2023 година: Со дефицит од десетици милијарди евра

BiznisPRO

Значителен пад на цената на струјата се очекува во ноември

BiznisPRO