БАРААТ СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ: Германците молат за овие 4 „женски“ занимања, но никаде ги нема

Недостатокот на квалификувана работна сила во германската економија е особено видлив кај професиите кои вообичаено ги извршува еден пол, се наведува во студијата на Институтот за германска економија (IV) по повод Денот на жената.

IV анализираше 10 професионални групи во кои има особено голем недостиг на квалификувани работници. Сите овие работни места беа типично женски или типично машки. Институтот ги дефинираше таквите занимања доколку уделот на едниот или другиот пол во работната сила е најмалку 70 проценти.

Има недостиг од работници во типично женски професии, како што се грижа за деца, наставници, социјална работа и социјална педагогија.

Во секоја од овие професии во 2023 година, во Германија имало недостиг од дваесет илјади квалификувани работници. Нешто помалку непополнети работни места, околу 18.000, беа во типично машко занимање градежно електротехника.

Напорите донекаде вродија со плод
Според IV. На пример, уделот на жените меѓу автомеханичарите е двојно зголемен од 2014 година, но на само пет проценти.

Во некои типично женски работни места, процентот на мажи е уште помал, така што само два отсто од социјалните работници се мажи. Од друга страна, во здравството и негата, учеството на мажите е зголемено за повеќе од два процентни поени, на околу 25 отсто.

Можеби ќе ве интересира...

Кина официјално ги укина царините за австралиското вино

BiznisPRO

Пристигнатите руси добро им дојдоа: европската земја економски процвета

BiznisPRO

Европската централна банка одлучи за три клучни каматни стапки

BiznisPRO