Бензинот и дизел горивото имаат рок на траење: Можат побрзо да се расипат кога се чуваат дома

Во резервоарите може да дојде до кондензација на вода поради големите разлики во температурата на околината, како и поради развојот на микробиолошка контаминација

Горивата пред две недели поскапеа, па цената падна, но тогашната хистерија која ја наравија медиумите поттикна многу граѓани ден претходно да се упатат кон бензинските пумпи.

Многумина, особено во пресрет на поскапувањето, имаат навика горивото да го чуваат во канистри или други контејнери и да го чуваат во своите гаражи или слични места. Сепак, постојат одредени аспекти на кои треба да внимавате, како што се ефектите од животот и здравјето на горивото.

Складирањето во несоодветни цистерни, освен што го загрозува здравјето и животот на луѓето, може да доведе до деградација на квалитетот и проблеми со користењето на такво гориво.

Доколку горивото се чува во посебни резервоари, кои имаат можност за одржување и одводнување, се препорачува бензинот да се чува до две години, додека дизел горивото може да се чува до шест месеци.

Во резервоарите може да дојде до кондензација на вода поради големите разлики во температурата на околината, како и развојот на микробиолошка контаминација.
Затоа, складирањето гориво во несоодветни услови може да го расипе и да го скрати рокот на траење. Рокот во канистри може да биде само неколку месеци. Покрај тоа, тоа е многу запалив материјал со кој треба внимателно да се ракува.

Можеби ќе ве интересира...

Ќе се репрограмира кредитот за гасификација

BiznisPRO

Добра вест: Предвремена исплата на мајската пензија – еве кога ќе започне исплатата

BiznisPRO

Се најавуваат голем број на неработни денови – Еве кога е наредниот продолжен викенд

BiznisPRO