БОРБА ЗА ПАЗАРОТ Австралија го зголемува производството на минерали од ретки земји, суровини од витално значење за технологијата

Австралија издвои речиси 500 милиони долари (360 милиони долари) за финансирање на зголемување на производството на минерали од ретки земји, со цел да им овозможи на сојузниците да ги диверзифицираат залихите за да ја потиснат кинеската доминација во тој сегмент на глобалниот пазар.

Австралискиот премиер Скот Морисон денеска презентираше план за финансирање низа проекти во Западна Австралија, велејќи дека земјата ќе стане енергетска поддршка за сојузниците.

– Последните настани покажуваат дека Австралија се соочува со најтешката и најопасната безбедносна средина што сме ја виделе во последните 80 години. „Настаните во Европа се потсетник за тоа колку е блиска врската меѓу енергетската, економската и националната безбедност“, им рече тој на новинарите.

На состанокот на лидерите на групата Quad, составена од Австралија, Соединетите Американски Држави, Јапонија и Индија, одржан во септември во Вашингтон, беше договорено да се подобри безбедноста на синџирот на снабдување со минерали на ретки земји.

– Кина во моментов доминира со околу 70 до 80 отсто од глобалното производство на овие клучни минерали и продолжува да ја консолидира својата доминација над синџирите на снабдување. Оваа иницијатива е дизајнирана да се справи со таа доминација – рече Ангус Тејлор, министер за индустрија, енергија и намалување на емисиите.

Минералите од ретки земји се користат во производството на паметни телефони, компјутери, батерии на полнење и електрични автомобили, како и во воената и вселенската технологија.

Можеби ќе ве интересира...

Не заборавајте: направете го ова на вашата сметка на Google пред 1 декември за да не ја изгубите

BiznisPRO

Клиентите на апликациите на Apple можат да поднесат колективни тужби против компанијата

BiznisPRO

Тесла му плати на Маск „неразбирлива сума“: Судот одлучи дека милијардерот нема право да задржи 56 милијарди долари

BiznisPRO