Дали знаевте дека Google тајно снима сè што ќе кажете? Еве како да го исклучите

Гугл, технолошкиот гигант чии услуги ги користат милијарди луѓе ширум светот, има функција која му овозможува тивко да ги снима гласовите на корисниците и да ги складира за други цели.

Google складира аудио од корисничката активност на интернет и во апликации, вклучувајќи вербални интеракции со „Пребарување“, „Помошник“ и „Карти“, за да ги подобри технологиите за препознавање глас.

Меѓутоа, неодамна, технолошки експерт откри „код за измама“ за кој тврди дека може да го спречи Google да ги евидентира активностите на паметните телефони на корисниците.

Корисниците треба да ја приспособат својата сметка на Google со избирање на соодветните поставки во „Податоци и приватност“ за да го блокираат пристапот до микрофонот и камерата од технолошката компанија.

Технолошкиот претприемач Џефри Кастиљо сподели совет со корисниците преку видео на Инстаграм, објаснувајќи како можат да ја исклучат функцијата.
Имено, потребно е да ја отворите апликацијата на Google и да кликнете на „Управување со вашата сметка на Google“. а потоа да ги отворите поставките за податоци и приватност, потоа поставките за историја и потоа „Активност на веб и апликации“.

Оттаму, скролувајте надолу до делот „Вклучи гласовни и аудио активности“ каде што има сина ознака за проверка. За да престане Google да ве „слуша“, треба да ја откажете таа ознака, односно да ја преместите ознаката за проверка.

„Кога ова е исклучено, аудиоснимките од гласовните интеракции со „Пребарување на Google“, „Помошникот“ и „Карти“ нема да се складираат на вашата сметка на Google, дури и ако сте најавени“, објасни Google.

Можеби ќе ве интересира...

Време е за воведување на ред во издавањето на брзи кеш кредити

BiznisPRO

Форд во загуба – 1,3 милијарди

BiznisPRO

Комерцијална банка прогласена за „Најдобра банка за 2024 година“ од магазинот Global Finance

BiznisPRO