Државата дели по 5000 денари за секое дете до 16 години – За само осум часа пријавени 20.000 деца во соседна Србија

Министерот за финансии на Србија Синиша Мали изјави дека од полноќ почнало барањето на мајките за еднократна помош од 10.000 динари за секое дете до 16 години.

Мали соопшти и дека до осум часот имало 10.674 апликации за 19.177 деца.

Како што ветивме, на полноќ почна аплицирањето за еднократна државна помош од 10.000 динари за сите наши деца родени по 21 ноември 2006 година“,рекол Мали.

Мали нагласи дека пријавувањето трае до 20 септември и дека тоа се врши електронски на адресата idp.trezor.gov.rs. Сите апликанти, вели министерот за финансии, ќе добијат пари, кои ќе бидат уплатени на нивните сметки во периодот од 25 септември до 1 октомври. Мали посочи и дека за овие цели во буџетот се издвоени околу 12 милијарди динари.

Очекуваме дека ќе бидат регистрирани околу 1.190.000 деца и затоа одвоивме 12 милијарди динари во буџетот за секој случај“, рече тој.

Министерот додаде дека процесот на аплицирање за оваа еднократна помош е многу едноставен и трае минута или две, бидејќи барателите или мајките треба само да го внесат бројот на личната карта и матичното осигурување, како и името на банката. каде сакаат да им бидат исплатени парите.

„Им помагаме на мајките, на згрижувачите, на родителите затоа што започнува новата учебна година. Државата ја покажува силата не само на своите јавни финансии, туку и дека се грижи за оние на кои нашата грижа најмногу им е потребна, а при ова во моментот кога мислиме дека ова се нашите најмлади“, рече тој.

Тој потсети и дека од 2020 година државата ќе дава еднократна помош за стопанството и поединците, прецизирајќи дека лани младите на возраст од 16 до 29 години добиле двапати по 100 евра и дополнителни 5.000 динари.

И ова е уште еден начин да им се помогне на оние на кои помошта им е најпотребна“, нагласи министерот.

Право на парична помош од 10.000 динари има мајката на детето, а по исклучок таткото, старателот или посвоителот под условите пропишани со соодветното законско решение кое стапи во сила на 1 август. При пријавувањето на децата, самохраните татковци, покрај наведените податоци кои ги доставуваат мајките, задолжително треба да достават и дигитализирана копија од законско обврзувачка судска одлука, врз основа на која може да се види дека тие самите го остваруваат родителското право. Негувателките на дете за кое се исплаќа парична помош, како и примателите на парична социјална помош се ослободени од пријавување и паричната помош ќе им се исплаќа автоматски, без поднесување барање.

Можеби ќе ве интересира...

Убава вест: Се очекува големо намалување на цената на становите

BiznisPRO

Азербејџанец има најголема плата во Црна Гора: Еве што работи

BiznisPRO

Хрватите полудеа по акциите на оваа ИТ компанија: Од почетокот на годината скокнаа за 100 отсто

BiznisPRO