Европската комисија покрена постапка против Мета

Комисијата е загрижена дека системите на Фејсбук и Инстаграм, вклучувајќи ги и нивните алгоритми, можат да поттикнат зависност од однесувањето кај децата и да развијат т.н. ефект на зајачка дупка.

Европската комисија официјално започна постапка против Мета за да процени дали е можно компанијата, која е сопственик на Фејсбук и Инстаграм, да го прекршила Законот за дигитални услуги во областите поврзани со заштитата на малолетниците.

Комисијата е загрижена дека системите на Фејсбук и Инстаграм, вклучувајќи ги и нивните алгоритми, можат да поттикнат зависност од однесувањето кај децата и да развијат т.н. ефектот на зајачка дупка, односно феноменот дека апликацијата ги преплавува корисниците со слична содржина доколку покажат интерес за одредена тема. Дополнително, како што јави Танјуг, Комисијата е загрижена и за методите за осигурување и проверка на возраста што ги воведе Мета.

Законот за дигитални услуги има за цел да спречи нелегални и штетни активности на Интернет и ширење на дезинформации и да овозможи безбедност на корисниците, да ги заштити основните права и да развие фер и отворена средина за онлајн платформите.

„Покренуваме официјална постапка против Мета. Не сме убедени дека направи доволно за да се усогласи со обврските од Законот за дигитални услуги за да се ублажат ризиците од негативни ефекти врз физичкото и менталното здравје на младите Европејци на нејзините платформи на Фејсбук и Инстаграм“, рече Тиери Бретон, Европски Комесар за внатрешен пазар.

Според него, сега темелно ќе се истражат потенцијалните зависнички и „ефекти од дупка од зајаци“ на платформите, ефективноста на нивните алатки за проверка на возраста и нивото на приватност што им се обезбедува на малолетниците во функционирањето на системот за препораки.

Европската комисија објаснува дека постапката против Мета се однесува на тоа дали компанијата ги исполнила своите обврски според Законот за дигитални услуги во однос на проценката и ублажувањето на ризиците предизвикани од дизајнот на онлајн интерфејсот на Facebook и Instagram, кој може да ги искористи слабостите и неискуството на малолетници и предизвикуваат зависно однесување и/или го зајакнуваат „ефектот на зајачка дупка“.

Ваквата проценка, се истакнува, е неопходна за сузбивање на можните ризици за остварување на основното право на физичка и психичка благосостојба на децата и за почитување на нивните права.

Можеби ќе ве интересира...

New York Community Bank забележа пад на нејзините акции за 25 отсто и ги загрижи инвеститорите

BiznisPRO

ПОСТИГНАТ Е ДОГОВОР ВО ЕУ: Руска нафта – до 60$ од барел

BiznisPRO

Русија заработува повеќе од нафта отколку пред санкциите

BiznisPRO