• декември 6, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за справување со климатски промени

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за  справување со климатски промени

Вкупно пет домашни компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на Предизвикот за „Справување со климатски промени 2022” кој го спроведе Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Кабинетот на Заменик на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашања, координација со економски сектори и инвестиции.

Добитници се: проектот „Влијание на мрежи за засенчување врз квалитетот и антиоксидантниот потенцијал на малини и капини одгледувани во кривопаланечкиот регион” на компанијата Виламет, проектот „Challenger@Work” на компанијата Гринт ИТ, проектот „Еколошки бекатон плочки од оризови лушпи и лигнин” на компанијата Иновативност ДООЕЛ, проектот „Лама” на компанијата Кодхем ДООЕЛ и проектот „Од отпад до органска вредност” Доминос ДООЕЛ. Иновативните решенија кои ги понудија петте компании ќе овозможат развој на иновативни, климатски/чисти технологии, производи и/или процеси насочени кон ублажување или намалување на последиците од климатските промени.

“Климатските проемени се една од најголемите закани со кои се соочува човештвото, и затоа навистина сум горд што ФИТР активно се вклучува во заедничките напори на Република Северна Македонија да одговори на предизвиците на климатските промени, особено со инвестиции во ранливите сектори. Предизвикот за справување со климатски промени претставува само почеток но и конкретен чекор кој го спроведовме во насока на зајакнување на климатското финансирање во Северна Македонија, со што го поттикнавме потенцијалот на приватниот сектор да инвестира во иновативни решенија за справување со климатски промени. Но ние не застануваме тука, врз основа на неодамнешната одлука на Влада, ФИТР да биде назначена за прв национален субјект кој ќе го започне процесот на акредитација за ЗКФ, го започнавме процесот на подготовка на апликација за акредитација за Зелениот климатски фонд,. На овој начин, државата ќе може директно да пристапи до ЗКФ, со целосна сопственост во процесот на климатско финансирање и негово подобро интегрирање со националните кациски планови за клима” истакна Фестим Халили, директор на Фонд за иновации и технолошки развој.

Халили истакна дека е уверен дека поддржаните проекти на компаниите, но и сите ние – институциите, научните и граѓанските организации и приватниот сектор активно ќе се вклучиме во борбата против климатските промени.

Вкупниот буџет на повикот изнесува 7.5 милиони денари, додека Фондот обезбедува финансирање до 90% од вкупниот буџет за проектот, во максимален износ од 1.5 милиони денари по проект. Спроведувањето на добитните проекти може да биде до 12 месеци.

На предизвикот кој беше отворен од 14.06. до 01.09.2022 год., беа поднесени вкупно 25 проектни апликации, кои ги поминаа двете фази на претселекција и финална селекција од страна на Комисијата за оценување и избор, која ја донесе и конечната одлука за финансирање на најдобрите пет проектни апликации.

Поврзани соддржини

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе легнат парите на пензионерските сметки

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе…

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика,…
Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Цените на ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 2,50 ден/лит,…
Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери

Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги…

Пелетите не се атрактивни за македонските граѓани откако нивната цена за вреќа…
Нова цена на горивата во Македонија

Нова цена на горивата во Македонија

Регулаторната комисија за енергетика денеска се очекува да ја определи новата цена…
ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН Македонија ја продолжува традицијата на донации за време на Новогодишните празници.…
Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната кредитна поддршка

Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити…

Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната…
Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Добиј дополнителен почетен кредит со секоја нова mSTART картичка и подготви се…
Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии – ова се датумите кога ќе легнат парите на сметките

Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии…

На седницата, на предлог на Министерството за труд и социјална политика е…
Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Министерството за транспорт и врски го објави јавниот повик за финансиска поддршка…
Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на млекопроизводството во земјата

Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на…

Бројот на молзни крави во земјава во текот на идните месеци ќе…
Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите…

АД ЕСМ на 19.12.2022година произведе 16.178 MWh електрична енергија, со што целосно…