Германските работодавци најавуваат отпуштања, но не треба сите да се плашат

Германските компании се помалку се подготвени да вработат нови работници, се вели во новиот февруарски извештај на Институтот за економски истражувања ИФО од Минхен.

Индикаторот што ја мери подготвеноста на германските компании да вработуваат падна од 95,5 поени во јануари на 94,9 поени, објавено е на веб-страницата на IFO.

– Економијата се развива бавно и поради тоа компаниите го одложуваат вработувањето на нови луѓе – коментира шефот на истражувањето на ИФО, Клаус Ворабе, додавајќи дека „не треба да се исклучат ниту отпуштањата“.

Има песимизам во германскиот производствен и трговски сектор и показателите укажуваат на можни отпуштања.

Трговците на мало регистрираат послаб интерес на потрошувачите и сакаат да водат постоечки бизниси со помалку персонал.

Германскиот градежен сектор е во криза која се одржува и се воздржува при вработување на кадри.

Благ оптимизам преовладува само во германскиот услужен сектор, а подготвеноста да се ангажираат даватели на ИТ услуги и консултанти е сè уште силна.

Можеби ќе ве интересира...

Германски министер за економија: Снабдувањето со гас за следната зима не е целосно обезбедено

BiznisPRO

Паѓаат цените на нафтата: Најниска сума во последните три недели

BiznisPRO

Приходите од Суецкиот канал се намалени за 40 отсто од почетокот на годината

BiznisPRO