Ги сруши сите рекорди: +126 проценти

Резултатите на Nvidia ги соборија сите рекорди. Нивниот годишен приход е зголемен за 126 отсто.

Калифорнискиот производител на напредни чипови Nvidia објави дека неговите приходи за целата фискална година, од февруари 2023 до крајот на јануари оваа година, се зголемени за 126 отсто на годишно ниво на 60,9 милијарди долари.

Nvidia објави приход од 22,1 милијарди долари во четвртиот фискален квартал, кој заврши на 28 јануари, што е за 22 отсто повеќе од претходниот квартал и за 265 отсто повеќе од четвртиот фискален квартал минатата година, според веб-страницата на компанијата.

Приходите од Центарот за податоци на Nvidia за четвртиот фискален квартал изнесуваат 18,4 милијарди долари, што е за 27 отсто повеќе од претходниот квартал и за 409 отсто повеќе од четвртиот квартал од минатата година.

Ова се рекордни резултати кои ги надминаа очекувањата на Волстрит, а пазарната вредност на компанијата сега надмина 1,8 трилиони долари.

Во изјавата, извршниот директор на Nvidia, Џенсен Хуанг, укажа на огромната побарувачка за компјутерска моќ што е во основата на технологијата за вештачка интелигенција (ВИ).

„Побарувачката расте ширум светот, низ компаниите, индустриите и земјите“, додаде Хуанг.

Њујоршкиот Goldman Sachs уште пред објавувањето на резултатите за четвртиот квартал изјави дека компанијата Nvidia „ги има најважните акции во светот“.

По повод рекордните резултати на Nvidia, CNBC објави и интересна пресметка за профитабилноста од инвестирањето во акциите на таа компанија.

„Доколку сте инвестирале 1.000 долари во Nvidia пред една година, вашата инвестиција би се зголемила тројно за околу 225 отсто и би вредела околу 3.248 долари денес“, се вели на веб-страницата на CNBC.

Доколку некој инвестирал 1.000 долари во споменатата компанија пред пет години, вредноста на инвестицијата би се зголемила за 1.015 отсто и сега би вреднувала 17.542 долари.

Инвеститорите кои имаа предвидливост да вложат 1.000 долари во Nvidia пред 10 години, можеа да уживаат околу 22.340% раст на нивната инвестиција и сега би вределе 148.226 долари.

Според пресметката, најдобро поминале оние кои инвестирале 1.000 долари на 22 јануари 1999 година, кога Nvidia првпат излезе на берза.

За 25 години инвестицијата е зголемена за 222.708 отсто на приближно 2.784 милиони долари.

Можеби ќе ве интересира...

Не заборавајте: направете го ова на вашата сметка на Google пред 1 декември за да не ја изгубите

BiznisPRO

Еве колку чинат становите во Црна Гора

BiznisPRO

Доларот зајакна, но еврото падна: Дали Европа треба да се грижи?

BiznisPRO