Готовина или картичка? Еве што велат Швајцарците

Швајцарските компании кои работат директно со клиенти, како што се продавници или ресторани, сепак претпочитаат да бидат платени во готово.

Ова е заклучокот од истражувањето на швајцарската национална банка.

Приближно 92 отсто од горенаведените компании во Швајцарија прифаќаат готовина, а само 59 отсто прифаќаат плаќања преку апликации како Google Pay.

Мобилните апликации сè уште се сè попопуларно средство за плаќање.

Во 2021 година ги прифатија 40 отсто од швајцарските компании, а сега се поприфатени од кредитните и дебитните картички.

Заклучоците од истражувањето на швајцарската народна банка се во спротивност со искуството на земји како Шведска каде што се поприсутни безготовинските плаќања.

Прифаќањето готовина во физичка форма стана политичко прашање во Швајцарија поради наводната маргинализација на многу луѓе кои немаат пристап до апликациите за плаќање.

Плаќањето со готовина е традиционално популарно во Швајцарија, но бројот на банки и банкомати во земјата се намалува.

Можеби ќе ве интересира...

Договор меѓу Европскиот парламент и Советот на ЕУ: Буџет за следната година 189 милијарди евра

BiznisPRO

Европските берзански индекси се нерамномерни: Цената на златото порасна, а еве што паѓа

BiznisPRO

Годишен раст од 7,4 отсто на вкупните депозити и од 8,4 отсто на вкупната кредитна поддршка

BiznisPRO