Граѓаните се ослободуваат од печките на пелети, огласниците полни – цената стигна над 320 денари за вреќа

Се повеќе граѓани се откажуваат од камините на пелети, а огласниците се преполни со огласи каде граѓаните ги продаваат по багателни цени.

Овие скапи камини кои нови чинат над 700 евра станаа буквално прескапи за користење со оглед дека една вреќа пелети од 150-160 денари за вреќа сега се продава за 300, 320, а на една бензинска пумпа од најголемиот ланец на бензински станици во Македонија затекнавме и цени од 380 денари за вреќа.

Оваа зима, не само што цените летнаа во облаци, туку и немаше пелети, па така многу граѓани мораа да бараат начин да го менуваат начинот на кој ќе го затоплат својот дом, па така атрактивни станаа инвертер клима уредите, но и многумина се вратија на традиционалниот начин на затоплување на домот со дрва.

Колку чини дневно затоплувањето со скапите пелети?

За затоплување на просторија од 50 квадрати се потребни 1,5 до 2 вреќи пелети за оптимална топлина. Доколку дневно трошиме по 2 вреќи пелети по просечна цена од 320 денари, вкупно за еден ден ќе потрошиме 640 денари.

Доколку трошиме 30 дена по 2 вреќи пелети, ова задоволство ќе не чини 19200 мкд/месечно.

Доколку греење уклучуваме од 15 октомври до завршувањето на потребата за топлење на домот – 15-ти март, тоа се пет месеци, односно грубо земеме дека тоа биле 150 дена, и ако секојдневно трошиме по 2 вреќи пелети ќе потрошиме 96.000 денари.

Можеби ќе ве интересира...

Од денеска плаќаме поевтино за горивата

BiznisPRO

Од 1 декември ЕСМ Продажба ќе обезбедува поевтина електрична енергија за стратешки субјекти во државата

BiznisPRO

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи се целосно задоволени со сопствено производство

BiznisPRO