Кога го поместуваме часовникот? Се ближи почетокот на зимското сметање на времето

Во недела на 29 октомври се враќа зимското сметање на времето. Тој ден ќе ги поместиме стрелките од 3 до 2 часа по полноќ и со тоа ќе добиеме дополнителен час за спиење.

Летното сметање на времето во Македонија започна во недела, на 26 март, кога часовниците се поместија еден час нанапред, односно од 2 до 3 часот по полноќ.

Компјутерите, мобилните телефони и другите современи уреди кои го покажуваат точното време автоматски ќе се „префрлат“ на зимско сметање на времето.

Ако сè уште имате аналоген приказ на времето или постар уред кој „не знае“ како да го прави тоа автоматски, не заборавајте да ги поместите стрелките еден час наназад, од 3 до 2 часа.

Можеби ќе ве интересира...

Попушти стравот: Цените на нафтата на светскиот пазар паѓаат

BiznisPRO

Амбициозни реформи: Трошоците за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан наскоро ќе се намалат

BiznisPRO

Нова супер понуда на А1 – делат големи попусти на телефони, а тврдат дека ја намалиле и претплатата

BiznisPRO