Вицегувернерката Нацевска: Се забележува нагорно придвижување на каматните стапки за денарските депозити

Потребно е време за соодветни ефекти од затегнувањето на монетарната политика, особено ако истото се одвива постепено, во услови на отсуство на значителни притисоци на страната на побарувачката и во насока на задржување на стабилноста. Сепак, веќе во последните месеци, може да се забележи нагорно придвижување на каматните стапки за денарските депозити, вели во интервју за Банкарство.мк, вицегувернерката на Народната банка, Емилија Нацевска.

Таа истакнува дека за одржување на среднорочната ценовна стабилност, којашто е впрочем целта, централните банки на скоро сите економии во светот работат на стабилизирање на инфлациските очекувања предизвикани од тековната глобална криза, преку затегнувањето на монетарната политика, односно со покачувањето на основната камата, со што делуваат врз притисоците од страната на побарувачката. Обезбедувањето на ценовната стабилност е клучно за одржувањето на макроекономската стабилност и за поддршка на економскиот раст.

„Целта на овие политики е да се закотват пред сè инфлациските очекувања. Целиот процес се води постепено, анализирајќи ги детално сите податоци и движења во светски рамки и дома и имајќи ја како приоритет макроекономската и финансиската стабилност. Банкарскиот сектор е стабилен, соодветно капитализиран и овозможува соодветна поддршка на приватниот сектор“, посочува Нацевска.

Во интервјуто Нацевска посочува дека зголемувањето на основната каматна стапка е дополнето и со мерки за промени во системот на задолжителна резерва, заради поттикнување на денаризацијата, односно штедењето во денари, преку просторот којшто им се остава на банките за да можат да понудат поповолни каматни услови за денарските депозити. Вицегувернерката во интервјуто ја нагласува и сигурноста што за економските субјекти и за населението ја нуди долго применуваната стратегија на стабилен номинален курс на денарот во однос на еврото, за што Народната банка и натаму ќе се залага.

„Мерките со корекција на задолжителната резерва заради поголема денаризација и повисоки каматни стапки за денарски депозити би придонесле за зголемено штедење во денари. Се очекува дека на среден рок ќе продолжи трендот на раст на депозитите“, вели вицегувернерката и посочува дека заклучно септември растот на депозитите во изнесува 3,4% на годишно ниво, раст кој главно се должи на растот на депозитите кај секторот домаќинства од 5,3%.

Можеби ќе ве интересира...

Еврото го слави својот роденден

BiznisPRO

Град Скопје дели до 62.000 денари за клима уреди – еве како да се пријавите

BiznisPRO

Сакате да купите стан сега? Почекајте! Следува пад на цените!

BiznisPRO