И на крај нагодба: Поради канцерогениот прав – 6,48 милијарди долари

Американската фармацевтска компанија Џонсон и Џонсон (J&J) објави спогодба за 6,48 милијарди долари поради тужбите во кои се тврди дека азбестот во нејзините производи во прав предизвикува рак на јајниците.

Поради оваа зделка, третата подружница на компанијата ќе банкротира.

Во текот на три месеци беше одлучено да се подмират сите побарувања на повредените кои тврдеа дека имаат рак на јајниците.

J&J вели дека неговите производи се безбедни, но се согласи на спогодба поддржана од многу од адвокатите на тужителите.

Сепак, како што додава Ројтерс, мислењата за предлогот се разликуваат меѓу адвокатите. Некои гледаат дека би било фер да се прифатат сите случаи, додека други ја обвинуваат J&J дека манипулира со гласовите на поротата за своја корист.
Предложеното решение ги проширува претходните барања што ги опфаќаат случаите на мезотелиом и државните барања.

J&J издвојува 11 милијарди долари за решавање на случаите со „прашок од рак“.

Тековниот предлог има за цел да подмири до 100.000 барања за рак на јајчник, заедно со други населби.

J&J сега се соочува со обновена научна анализа на суд.

Иако компанијата победила во 95 отсто од случаите, на некои оштетени им биле доделени големи суми пари.

J&J престана да продава талк во прав базиран на бебешка пудра поради правни предизвици и проблеми со јавното мислење.

Можеби ќе ве интересира...

Телеком ја пушти првата комерцијална 5G мрежа во Македонија

BiznisPRO

Ангеловска-Бежоска: Напорно работиме за пристапување кон СЕПА

BiznisPRO

7.000 слободни работни места: Стотици медицински сестри во Швајцарија даваат отказ секој месец, ова се ТРИТЕ ГЛАВНИ ПРИЧИНИ

BiznisPRO