Инженер за вештачка интелигенција на списокот: Овие занимања ќе бидат НАЈБАРАНИ во следните 10 години

Пазарот на труд брзо се менува, а со тоа и побарувачката за нови вештини и занимања. За да бидете пред конкуренцијата и да обезбедите успешна кариера, важно е да ги следите трендовите и да изберете една од професиите што ќе биде барана во иднина.

Според истражувањето спроведено од агенцијата McKinsey Global Institute, до 800 милиони позиции ќе бидат загрозени од автоматизацијата на работните места до 2030 година.

Истовремено ќе се отворат 974 милиони нови работни места. Тоа значи дека пазарот на трудот значително ќе се преобликува, а новите професии ќе станат доминантни.

Еве кои занимања ќе бидат најбарани во следните десет години:

Занимања во ИТ секторот
ИТ секторот е еден од најдинамичните сектори во денешната економија. Благодарение на постојаниот напредок на технологијата, побарувачката за квалификувани ИТ професионалци постојано се зголемува. Во следните десет години се очекува овој тренд да продолжи.

Програмери
Поради зголемената дигитализација на бизнисот и зголемувањето на бројот на софтверски апликации, побарувачката за програмери ќе продолжи да се зголемува. Ќе бидат потребни програмери за развој на различни софтверски решенија, од веб-апликации и мобилни апликации до софтвер за корпоративни потреби.

Инженери за вештачка интелигенција
Вештачката интелигенција е технолошки тренд кој ќе трансформира многу аспекти од нашите животи. Инженерите за вештачка интелигенција ќе бидат клучни за развој и имплементација на системи за вештачка интелигенција во различни области, како што се здравството, финансиите, производството и транспортот.

Аналитичарите на податоци
Како што се зголемува количината на податоци генерирани во сите области од животот, така се зголемува и потребата за аналитичари на податоци. Тие ќе бидат потребни за да се анализираат и толкуваат овие податоци, како и да се извлечат корисни заклучоци од нив.

Специјалисти за сајбер безбедност
Со зголемувањето на дигитализацијата и онлајн активностите, се зголемува и ризикот од сајбер напади. Специјалистите за сајбер безбедност ќе бидат клучни за заштита на компјутерските системи и податоците од овие напади.

Здравје и медицина
Здравството е сектор во постојан раст и развој, а со тој раст доаѓа и потребата од постојан прилив на нови работници. Поради стареењето на населението, зголемувањето на хроничните болести и технолошкиот напредок, многу здравствени професии ќе бидат барани во следните десет години.

Медицинска сестра
Медицинска сестра во болница ФОТО: ВЛАДИМИР ЖИВОЈИНОВИЌ/РИНГИЕР
Поради стареењето на населението и зголемувањето на хроничните заболувања, значително ќе се зголеми бројот на пациенти на кои ќе им треба долготрајна нега. Тоа ќе доведе до голем дефицит на медицински сестри, имајќи предвид дека веќе има недостиг од овие стручни лица во многу земји.

Физиотерапевт
Стареењето на населението и зголемувањето на хроничните болести ќе доведат до поголема потреба од физиотерапија. Физиотерапевтите ќе бидат од суштинско значење за да им помогнат на пациентите да закрепнат од повреди, болести и инвалидитет и да ја подобрат нивната физичка функција.

Биомедицински инженер
Технолошкиот напредок во медицината ќе доведе до развој на нова и софистицирана медицинска опрема и производи. За дизајнот и развојот на овие производи ќе бидат потребни биомедицински инженери, кои ќе треба да соработуваат со лекари и научници.

Управување
Во динамично деловно опкружување, потребата од ефективни менаџери кои можат да водат тимови, да управуваат со ресурсите и да донесуваат стратешки одлуки е поголема од кога било. Следните десет години ќе бидат особено значајни за менаџерските професии поради технолошките иновации, глобализацијата и промените во начинот на работа.

Проектен менаџер
Како што проектите и иницијативите стануваат покомплексни и понапорни, експертите за управување со проекти ќе бидат многу барани. Менаџерите на проекти ќе бидат одговорни за планирање, извршување и следење на проектите, осигурувајќи дека тие се завршени навреме, во рамките на буџетот и ги исполнуваат сите поставени цели.

Менаџери на производи
Зголемената потреба за производи и услуги ориентирани кон корисниците создава огромна побарувачка за менаџери на производи. Тие ќе бидат одговорни за развој, лансирање и управување со производи во текот на нивниот животен циклус, поврзувајќи ги потребите на клиентите со деловните цели на компанијата.

Менаџер за дигитален маркетинг
Дигиталниот маркетинг продолжува да го менува начинот на кој компаниите комуницираат со потрошувачите и ги промовираат нивните брендови. Менаџерите за дигитален маркетинг ќе бидат многу барани на пазарот на труд со својата експертиза да развиваат и имплементираат кампањи за дигитален маркетинг, да анализираат податоци и да ги подобрат стратегиите за онлајн маркетинг.

Можеби ќе ве интересира...

Банката на Англија ја задржа референтната каматна стапка

BiznisPRO

Замрзнати цените на огревното дрво и пелетите

BiznisPRO

Со голема забава се прослави 30-от роденден на Виталиа

BiznisPRO