Исплатените директните плаќања за амортизирани несилки и приплодни грла маторици

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ги реализираше исплатите за секторите живинарство и свињарство.

36 земјоделски стопанства кои одгледале или продале/заклале амортизирани несилки во период од 1 октомври 2022 до 30 септември 2023 добија финансиска поддршка од 82 милиони денари.

Висината на финансиската поддршка е 120 денари по несилка.

За мерката за женски приплодни грла маторици се исплатени 256 земјоделски стопанства кои одгледуваат минимум 5 маторици и истите ги чувале до 30.11.2023 година.

Исплатената финансиска поддршка изнесува 7 милиони денари.

Висината на директните плаќања е 1000 денари по грло маторица.

Можеби ќе ве интересира...

Драстично паднал бројот на говеда во Македонија

BiznisPRO

Платата е 2.000 евра, не е потребно работно искуство, но работници нема никаде! Се сруши сектор стар над илјада години, никој не сака да биде овчар…

BiznisPRO

Исплатени 5234 пчелари со вкупна финансиска поддршка од 157.3 милиони денари

BiznisPRO