Изнајмувањето стан никогаш повеќе нема да биде исто: Што се менува

Европската унија донесе нови правила за издавање станови.

Земјите-членки на Европската унија конечно ја потврдија новата регулатива за собирање и размена на податоци за услугите за краткорочно изнајмување сместувачки капацитети, што ќе овозможи поголема транспарентност на закупците и нивните имоти и ќе создаде предуслови за постигнување рамнотежа меѓу туристичките и долготрајните термински изнајмувања.

Новата регулатива треба да ја зголеми транспарентноста во областа на краткорочно изнајмување сместувачки капацитети и да им помогне на јавните тела да го регулираат овој сè поважен дел од туристичкиот сектор. Ова е последниот чекор во процесот на донесување одлуки.

Советот на ЕУ со одлука го одобри ставот на Европскиот парламент, што резултираше со усвојување на законодавниот акт.

Откако ќе биде потпишан од претседателот на Европскиот парламент и претседателот на Советот, декретот ќе биде објавен во Службениот весник на ЕУ и ќе стапи во сила на 20-тиот ден по објавувањето. Почнува да се применува 24 месеци по влегувањето во сила.

„Собирањето и споделувањето податоци ќе овозможи воспоставување ефективни и скалабилни локални политики за да одговорат на предизвиците и да ги искористат можностите поврзани со секторот за краткорочно изнајмување. рече Валери Де во име на белгиското претседателство со ЕУ.Бу, валонски министер за туризам.

Што се менува?
Новите правила воведуваат хармонизирани барања за регистрација за сопствениците и имотите за краткорочно изнајмување, вклучително и доделување единствен регистарски број што ќе се прикажува на веб-страниците за недвижности и онлајн платформите.

Сопствениците ќе дадат едноставни информации за да им се додели регистарски број, кој ќе биде потребен за давање услуги за краткорочно изнајмување сместување. Онлајн платформите ќе мора редовно да доставуваат информации за активностите за изнајмување на нивните закупувачи до единствената дигитална влезна точка во земјите-членки. Ова ќе им помогне на властите да изготват веродостојни статистички податоци и да преземат добро основани регулаторни мерки.

Дигиталните платформи како Booking.com или Airbnb доживуваат голем успех, но носат и проблеми за локалните заедници, а еден од нив е недостатокот на станови за долгорочно изнајмување по пристапни цени. Регулативата за зголемување на транспарентноста во областа на краткорочното изнајмување сместувачки капацитети треба да им помогне на јавните органи да обезбедат рамномерен развој на таа активност како дел од секторот за одржлив туризам.

Краткорочното изнајмување на станови, куќи и соби стана вообичаена форма на сместување за туристите и патниците. Интернет платформите го поттикнаа користењето на овие услуги, кои во моментов покриваат речиси четвртина од целото туристичко сместување во ЕУ.

Оваа регулатива е ограничена на усогласување на воспоставувањето систем за регистрација што е лесен за корисниците со заеднички одредби и нема за цел да го регулира пристапот на пазарот за тие активности.

Можеби ќе ве интересира...

Дали цените на нафтата драстично ќе пораснат?

BiznisPRO

ЦРНОГОРЦИТЕ НЕМА ДА РАБОТАТ ПОВЕЌЕ 8 ЧАСА НА ДЕН? Премиерот на Црна Гора ја шокира јавноста со нов предлог

BiznisPRO

Државата дели по 300 евра ваучери за одмор, ваква помош ќе добијат над 3.500 вработени – еве ги условите

BiznisPRO