Ја надминаа кризата: Европејците трошат се помалку гас

Потрошувачката на природен гас во Европа падна на најниско ниво во последните десет години во 2023 година.

Ова го објави Американскиот институт за енергетска економија и финансиска анализа (IEEFA) во нов извештај.

За две години од почетокот на војната во Украина, европската побарувачка за гас е намалена за 20 отсто низ целиот континент, се наведува на веб-страницата на организацијата.

„Европа ја надмина енергетската криза и продолжува да ја ограничува употребата на гас, делумно благодарение на мерките за ефикасност и употребата на обновливи извори на енергија“, се нагласува во извештајот.

Пад на побарувачката на гас е забележан првенствено во Германија, Италија и Велика Британија.

Европа успеа да го намали увозот на руски гас преку цевководи, но руските испораки на течен природен гас (LNG) во Европа се зголемија за 11 отсто меѓу 2021 и 2023 година.

Најголеми увозници на руски природен гас се Шпанија, Франција и Белгија со вкупно учество од 80 отсто.

Испораките на руски ЛНГ во Шпанија во споменатиот период се удвоија, а испораките во Белгија повеќе од трипати.

Турција и Грција почнаа да увезуваат руски ЛНГ во 2022 година.

Можеби ќе ве интересира...

Нова цена на горивата

BiznisPRO

Цената на гасот во Европа падна на предвоеното ниво

BiznisPRO

Пукна од баричките во рудникот: Откриен е најголемиот проток на природен водороден гас

BiznisPRO