Касите за самопослужување пристигнаа во Лидл Србија

Денеска во продавницата во Србија започна со работа првата самопослужна каса на малопродажниот синџир Лидл.

Со отварање на каса за самопослужување на потрошувачите, компанијата започна динамичен процес на воведување на овој тип на каса во своите продавници, а во наредниот период потрошувачите кои купуваат во други продавници на Лидл може да очекуваат ваков вид на плаќање и Сервис. Како единствен модерен синџир на попусти во Србија, Лидл е препознатлив по своето уникатно шопинг искуство кое нуди брзи и лесни набавки, но и по тоа што е динамичен и ги следи трендовите, постојано инвестира во понудата и обезбедува секогаш подобри услови за купување.

Касите во продавниците претставуваат значајно место за трговците и потрошувачите, имајќи предвид дека токму на ова место секој потрошувач ја завршува посетата на продавницата, односно процесот на купување. До неодамна, стандардната практика на плаќање за набавки значеше дека секој потрошувач има еднаков пристап до касата, каде што е сместен продавачот, кој го пресметува купувањето. Тоа значи дека сите потрошувачи во линијата за наплата биле еднакви, без разлика на обемот на купување. Денес, касите за самопослужување нудат нова можност за самостојно наплата и во оваа смисла овозможуваат значителни заштеди на време за оние потрошувачи кои имаат само неколку производи.

„Со воведување каси за самопослужување во нашите продавници, сакаме дополнително да го поедноставиме купувањето во Лидл за потрошувачите. Секогаш слушајќи ги потребите на клиентите и трендовите на пазарот, често воведуваме иновации во нашиот бизнис, се со цел да обезбедиме максимално задоволство и уникатно искуство за купување, по што сме препознатливи и овде и во светот“, изјави Марија Којчиќ. , Раководител за корпоративни комуникации во Лидл Србија.

Кога пристапуваат до касата за самопослужување на Lidl, потрошувачите можат да го започнат процесот на скенирање и плаќање на нивната кошничка со извршување на една од следните дејства – скенирање на првиот производ, скенирање на апликацијата Lidl Plus или кликнување на екранот. За успешно користење на касата за самопослужување, потребно е секој производ да се скенира поединечно и да се постави на контролната вага, каде што мора да остане до крајот на користењето на касата. Ова се однесува на производите што имаат бар-кодови, додека други може да се изберат од достапното мени на екранот за наплата (овошје, зеленчук, производи од пекарата Лидл). Доколку во кое било време потрошувачот почувствува дека му е потребна помош, може да ја побара од помошникот на Lidl со кликнување на опцијата „Повикај го касиерот“ на екранот или со усно повикување.

На касата за самопослужување се можни само плаќања со картички – плаќање или подарок картички, а со избирање на опцијата за готовинско плаќање, сметката се зачувува и се плаќа на експресната каса, која се наоѓа на крајот од касата за самопослужување. Регистрирање зона за оваа намена.

Можноста за користење каси за самопослужување во продавниците на Lidl му дава дополнителна флексибилност на потрошувачот кога ги пакува производите со свое темпо без да се чувствува како да ја „држи“ линијата. Но, сите потрошувачи, доколку сакаат, сепак можат да го завршат процесот на купување на редовните фискални каси, преку соработка со вработени каси.

Лидл требаше да отвори маркети и во Македонија, но засега не е познат датумот кога би бил отворен првиот маркет.

Можеби ќе ве интересира...

Лидл повлекува производ: „Тоа претставува ризик по здравјето“

BiznisPRO

Просечната плата во Црна Гора скокна на 819 евра

BiznisPRO

Во Дубровник дневна карта за паркирање чини како ДВА ДЕНА ОДМОР

BiznisPRO