Инфлацијата и Црна Гора: Цените на производите и услугите се за 5,4% повисоки од пред една година

Цените на производите и услугите за лична потрошувачка во Црна Гора во април, мерени со индекс на потрошувачки цени, во однос на истиот период лани, се во просек повисоки за 5,4 отсто, објави денеска Дирекцијата за статистика – МОНСТАТ.

Во април, во однос на март, потрошувачките цени се во просек повисоки за 0,1 отсто, објави „РТЦГ“.

– Најголемо влијание врз месечната стапка на инфлација имаше поскапувањето на облеката и обувките, овошјето, зеленчукот, авионскиот превоз на патници, горивата и мазива за моторни возила, услугите за сместување, кафето, чајот и какаото – се наведува во соопштението.

Потрошувачките цени во периодот од јануари до април, во однос на истиот период лани, се во просек повисоки за 4,9 отсто, забележува МОНСТАТ.

Гледано по главните групи производи и услуги според намената на потрошувачката, во април во однос на претходниот месец раст на цените е забележан во групите облека и обувки 3,6 отсто, превоз 0,5 отсто, ресторани и хотели 0,4 отсто. , здравје и рекреација и култура за 0,2 отсто.

Пад на цените е забележан во групите други стоки и услуги (1,7 отсто), мебел, покуќнина и рутинско одржување на станови (1,3 отсто), како и храна и безалкохолни пијалоци (0,4 отсто).

Можеби ќе ве интересира...

Се зголемува бројот на СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ во Хрватска: До крајот на април годинава одобрено вработување на повеќе од 70.000 лица

BiznisPRO

Еден од најголемите трговски ланци доаѓа во Србија

BiznisPRO

Владата воведе забрана, Хрватите возвратија

BiznisPRO