Колку се безбедни? – 5 потенцијални опасности од пожар и други инциденти со фотоволтаични системи

Фотоволатичните системи постојано се покажуваат како едни од најомилените извори на алтернативна енергија. Фотоволтаичните системи се исклучително безбедни во нормални работни услови доколку се инсталираат и одржуваат од професионалци во согласност со електричните прописи и упатства. Меѓутоа, со зголемената дистрибуција на различни PV системи кои работат и на земја, покриви, па дури и интегрирани во згради, треба да се земе предвид ризикот од можен пожар каде што се инсталирани PV системи (како што е случајот со секоја електрична енергетска мрежа). .

Помеѓу 1995 и 2012 година во Германија, пријавени се 400 случаи на пожари кои вклучуваат ФВ системи.

Во 180 случаи, изворот на пожарот бил една ФВ компонента. За да се нагласи безбедноста на ФВ системите, мора да се спомене дека овие 180 случаи претставуваат помалку од 0,1% од сите пожари во Германија во тој период.

Потенцијални опасности од PV системи и нивно избегнување

1. Согорување и загадување
Различните компоненти на фотоволтаичниот системот се запаливи поради нивната содржина на полимер, на пример: филм за капсулирање и полимерен заден лист во модулите, полимери во жици, разводни кутии и инвертери. Истражување предводено од германското Сојузно Министерство за економија и технологија идентификуваше дека за систем од 9 kWp со 38 стандардни PV модули има до 60 kg полимерен материјал само од модули. Полимерите можат да создадат покачена температура споредлива со температурата на маслото за греење (PE: 46 MJ/kg > масло за греење: 43 MJ/kg)

За време и по пожарот, ФВ системот потенцијално може да произведе емисии во течни, цврсти или чадни форми. Општата јавност е безбедна од опасни концентрации поради малата количина на опасни материи што постојат во PV системите. Сепак, пожарникарите кои реагираат на инцидентот може да бидат изложени на опасни нивоа на метали како што се олово (c-Si) или кадмиум и селен доколку во системот се присутни модули со тенок слој.

2. Се лизга и паѓа
Ограничувањето на просторот на покривот со PV систем ја намалува пристапноста и може да предизвика лизгање и/или паѓање.

3. Колапс
ФВ опремата го зголемува оптоварувањето на покривот, што може да доведе до потенцијален колапс на покривот. Оваа опасност расте ако потпорните греди се ослабнат за време на пожар. Модулите, исто така, може да паднат за време на пожарот, загрозувајќи ги и жителите и првите лица што реагираат.

Дефект на лак или заземјување
ФВ системите имаат висок DC напон кој потенцијално создава лак што не се гаси во случај на појава на дефект. Лакот ќе продолжи додека напонот не се исклучи или не се зголеми растојанието помеѓу лачните контакти.

Резултатот за овие лакови може да биде слабо залемените конектори на ќелиите или лемењето помеѓу конекторите на ќелиите и шините во модулот.

Нискоквалитетни разводни кутии со нестабилни врски со кабел и незапечатени кутии може да доведат до корозија, слаба дисипација на топлина, нискоквалитетни бајпас диоди, исто така, потенцијално да резултираат со дефект на лакот.

Друг ризик може да се појави кога се вкрстуваат конектори од два различни производители.

Отпорот на електричната транзиција може значително да се зголеми, што резултира со интензивно загревање на погодената компонента.

5. Струен удар:
ФВ модулите продолжуваат да произведуваат енергија се додека се изложени на доволно моќен извор на светлина. Дури и вештачките извори на светлина од халогените светилки можат да произведат доволно енергија за да ги напојуваат PV системите до опасно ниво. Истата закана може да дојде од светлина што произлегува од блискиот пожар.

Можеби ќе ве интересира...

Се повлекува небезбеден производ од рафтовите – Ако го имате купено овој додаток во исхрана да не се конзумира и веднаш да се врати!

BiznisPRO

Падна одлука: Поскапуваат горивата

BiznisPRO

Ценовен шок во Србија: Струјата поскапува за 8 отсто, гасот за 11%

BiznisPRO