• март 31, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Корпоративно-бонитетен извештај

Корпоративно-бонитетен извештај

Откако светот се соочи со пандемијата на Ковид-19, условите и начините на работа што ги познававме значително се изменија, а воедно сведоци сме и на сегашната воена криза во Украина, која веќе предизвикува големи економски промени во светски размери. Но иако во зоната на непознатото и неизвесното, фирмите и понатаму имаат потреба да продолжат со работата, обидувајќи се да ги намалат последиците од кризите. Во овие услови, од исклучителна важност им се точните информации врз основа на кои можат да ги реализираат своите бизнис-планови.
Македонското кредитно биро на компаниите им нуди неколку важни извештаи за правни лица, преку кои се добива детален увид на финансиските обврски, односно задолженоста на фирмите, што претставува извонредна можност за редуцирање на ризиците. Македонското кредитно биро – МКБ е прво и единствено кредитно биро чиишто извештаи се целосни и точни, а се однесуваат на обврските по основ на кредити, акредитиви, заеми, платежни картички, осигурување, гаранции, обврски по основ на даноци, услуги од областа на енергетиката и уште многу други.

Еден од најзначајните извештаи кој е од особена важност за компаниите и намалувањето на ризикот при нивното работење е Корпоративно-бонитетниот извештај. Ова е извештај кој нуди податоци за задолженоста и редовност во подмирувањето на финансиските обврски, податоци за блокада на трансакциска сметка во реално време, тековни состојби на правни субјекти како и клучни финансиски показатели за приходите, расходите и финансискиот резултат од работењето за три последователни години.

Корпоративниот-бонитен извештај е единствен ваков извештај на македонскиот пазар преку кој можете да ги проверувате сите правни субјекти во земјата и кој овозможува најреална слика за работењето и статусот на сегашните или идните деловни партнери.

Како до Корпоративен-бонитетен извештај?

МКБ го овозможува овој извештај на едноставен и брз начин преку платформата МОЈ.МКБ (линк https://moj.mkb.mk/).
Бидете во тек со сите промени, планирајте внимателно и создавајте успешни бизниси.

Повеќе информации околу Корпоративно-бонитетен извештај дознајте тука: https://mkb.mk/korporativen-boniteten-izveshtaj/

Поврзани соддржини

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и бензините

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и…

Според информациите дизелот поевтинува за 5 денари, Еуросупер БС-95 ќе се намали…
Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември за субвенционирано снабдување од 1 јануари

Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември…

Субвенционирано снабдување со електрична енергија преку ЕСМ продажба почна од 1 декември…
Зголемена динамика на чартер летови Измир-Охрид и Измир-Скопје

Зголемена динамика на чартер летови Измир-Охрид и Измир-Скопје

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, традиционално присутна на саемот за…
ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи се целосно задоволени со сопствено производство

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата…

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи…
Новогодишна понуда на А1

Новогодишна понуда на А1

Неограничен интернет, 5G, зголемени субвенции за мобилни услуги и A1 Combo Business…
НБРМ: Забрзува растот на зелените кредити во третиот квартал од 2022 година

НБРМ: Забрзува растот на зелените кредити во третиот квартал…

Забрзува растот на зеленото кредитирање во третиот квартал од 2022 година, достигнувајќи…
Падна одлука: Ново поевтинување на горивата

Падна одлука: Ново поевтинување на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија

ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична…

ТЕЦ Неготино е синхронизиран на мрежа во 12:20ч и ја засилува својата…
РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали има злоупотреба кај правните субјекти за потрошувачката на струја

РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) посочува дека уште во…
Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45.…

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот…
ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за  справување со климатски промени

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија…

Вкупно пет домашни компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на…
ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве кој ќе добие 3.000 денари месечна помош

ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве…

Списоците на корисници на финансиска поддршка објавени на веб страната на Министерството…