Лидл во Србија повлече два бисквита од пазарот поради можно присуство на метални фолии

Државниот инспекторат на Хрватска денеска поради можно присуство на метални честички ги повлече колачињата „Сондеј Фармерс“ од пазарот во оваа земја, кои ги пласира Лидл Хрватска. Од српскиот пазар пред неколку дена беа повлечени два вида бисквити од ист производител – холандската компанија Banketbakkerij Merba B.V., кои ги продава Лидл Србија. Причината е иста – можното присуство на метални поднесоци.

Производот наречен Sonday Farmers Cookies, Grandino, Soft Triple Chocolate, 200g, бар код EAN 20706999, со рок на употреба 12 декември 2024 година, е повлечен од хрватскиот пазар.

„Производот не е во согласност со Регулативата за утврдување на општите принципи и барања на законот за храна, формирање на Европската агенција за безбедност на храната и воспоставување процедури во областа на безбедноста на храната“, се вели во соопштението на Државниот инспекторат на Хрватска, пренесува N1. Хрватска.

Во Србија е. сепак, Лидл на 16 февруари објави дека повлекува два вида бисквити од истиот производител – холандската компанија Banketbakkerij Merba B.V.

Според Лидл Србија, овој производител ги повлече производите „Sondey Grandino Triple Chocolate cookies 210 g“ и „Sondey Grandino Soft Baked White Chocolate, Lemon Cookies 210 g“.

„Компанијата Лидл Србија информира дека холандскиот производител Banketbakkerij Merba B.V. јавно ги отповика производите Sondey Grandino Triple Chocolate колачиња 210 g со рок на употреба 12 декември 2024 година и број на лота 2334703 и Sondey Grandino меко печено бело чоколадо, колачиња лимон 210 g со рок на употреба 12 декември 2024 година и лот број 2334709. Причина за отповикувањето е што не може да се исклучи можноста за присуство на метални филови во споменатите производни серии на овие два производи. Затоа, поради потенцијалниот ризик од повреда, ги замолуваме потрошувачите да внимаваат на оваа објава и да не го консумираат предметниот производ“, објави Лидл Србија на својата веб-страница.

Можеби ќе ве интересира...

Цените на нафтата паднаа минатата недела

BiznisPRO

Повторно е на врвот

BiznisPRO

Полноќен мејл на Илон Маск до вработените: Секој што нема да кликне на линкот добива отказ

BiznisPRO