Катар до ЕУ – Не сме во можност во моментов да ве снабдуваме со гас: 80 отсто е за азиските клиенти, нема доволно за Европа

Катар во моментов не може да им помогне на земјите од ЕУ во нивните напори да најдат алтернатива за испораките на руски гас, изјави катарскиот министер за енергетика Саад бин Шарид ал-Каби на Форумот во Доха во саботата.

Според него, во овој момент нема кој би можел целосно да го замени снабдувањето на европските потрошувачи со руски гас во блиска иднина.

Ова не е прва изјава на Ал Кааби во врска со замена на увозот на руски гас. Тој претходно изјави дека Катар нема да може да ја замени Руската Федерација, на која отпаѓа 30-40 отсто од гасот што се испорачува во Европа, и дека емиратот не е во можност да замени такви количини.

Во интервју за CNN Business, катарскиот министер рече дека Катар инвестирал 28 милијарди долари во проширување на своето џиновско северно поле и очекува капацитетот на гас да се зголеми за повеќе од 60 отсто за четири години. Потоа се очекува околу половина од нејзините капацитети да заминат во Европа.

„Нашиот план е да бидеме 50 отсто источно од Суец, 50 отсто западно од Суец“, рече министерот. Околу 80 отсто од гасот во Катар моментално оди кај азиските клиенти, од кои многумина имаат потпишано долгорочни договори кои не дозволуваат пренасочување на испораките на други клиенти.

Можеби ќе ве интересира...

Производството и снабдувањето со струја од АД ЕСМ е стабилно

Бизнис про

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и бензините

Бизнис про

Бектеши: Нема криза за снабдување со нафта и нафтени деривати, да не се прави паника кај граѓаните

Бизнис про