Маск отпушти илјадници вработени на „Твитер“

Илон Маск почна да дели масовни откази во Твитер со испраќање мејлови до вработените.

Во мејлот до вработените, Твитер соопштува дека неговите канцеларии ќе бидат привремено затворени и сите пристапи ќе бидат суспендирани за да се обезбеди сигурност на секој вработен, како и системот на Твитер и корисничките податоци.

Во пораката се наведува дека денеска им е последен работен ден во компанијата, но оти ќе останат вработени и ќе добијат надомест до 2 февруари 2023 година. До тој ден ќе бидат под отказен рок и со суспендиран пристап до сите системи на Твитер. Иако од нив не се очекува да работат во овој период, тие мора да ги почитуваат сите правила на компанијата.

Поранешните вработени ќе добијат детали за понудата за отпремнина во рок од една недела, се вели во мејлот и се додава дека секој вработен ќе добие порака дали е отпуштен или останува да работи.

Многу поранешни вработени напишаа на Твитер дека добиле отказ. Многумина најавија и тужби.

Можеби ќе ве интересира...

Лукаревска: Воведуваме „е-фактура“ во борбата против сивата економија

Бизнис про

Јагленот поскапе повеќе од нафтата: Кризата во Украина ги крена цените на историско ниво, за една година раст од неверојатни 300%

Бизнис про

Луѓето сакаат нов работен систем: Повеќе од 80 проценти од вработените сакаат четиридневна работна недела

Бизнис про